lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Josefina Syssner: ”Konsumentvägledaren är årets person”

Publicerad: 28 december 2022, 09:13

Fred och eftertänksamhet är vad Josefina Syssner längtar efter 2023.

Foto: Crelle

Konsumentvägledaren är årets person, tycker Josefina Syssner på Centrum för kommunstrategiska studier: ”Alla kommuner borde ha en.”

Ämnen i artikeln:

MigrationsverketGlesbygdHotet mot politikernaSenaste nytt

Anna Lundegårdh

al@dagenssamhalle.se


Dagens Samhälle summerar kommun- och regionåret 2022 genom att be några utvalda personer berätta vad de kommer att minnas från året som gått. 

Så här svarar Josefina Syssner, professor vid Centrum för kommunstrategiska studier och prefekt vid institutionen för kultur och samhälle (LiU).

Årets händelse:
– Pandemi, klimatnödläge, krig, inflation, elprischock, ränteökningar och nya regeringsunderlag gör att det finns en del att välja mellan. Men ska man välja något positivt får det bli att den förrymda ormen på Skansen Akvariet kom till rätta så fort. Nu slipper vi läsa om det nåt mer.

Årets kommun/region:
– Den handfull kommuner där det ser ut att födas färre än 20 barn i år. Färre än en skolklass – i en hel kommun. Varför pratar vi inte mer om glesbygdsskolor och glesbygdspedagogik?

Årets person:
– Konsumentvägledaren! Vi behöver fler sådana, fler som kan folkbilda i privatekonomi och konsumentkunskap. Om man ser till vilken nytta de skulle kunna göra i människors vardag är det konstigt att inte alla kommuner har en.

Årets succé:
– Helsingborgshems sällskapsboende där man blandar hyresgäster som är minst 70 år med studenter och ensamkommande unga ligger nära till hands. 

Årets besvikelse:
– Att hälften av alla manliga och 70 procent av alla kvinnliga kommunstyrelseordförande drabbas av hat och hot varje år. Det är riktigt illa.

Årets överraskning:
– Att Migrationsverkets generaldirektör inte fått fler frågor på uttalandet i en SVT-intervju att variationer i migrationen kan liknas vid variationen i ett årgångsvin, ”med olika ingredienser och olika bouquet”. Jag kan inte sluta tänka på vad han menade, och om det här är en liknelse han brukar köra med på jobbet.

Önskan inför 2023:
– Fred och eftertänksamhet!

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev