Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Jonas Sjöstedt, du är en välfärdspopulist!

Jonas Sjöstedts politik, Jimmie Åkessons förenklade världsbild och medias granskningar av de privata välfärdsföretagarnas verksamheter har alla ett gemensamt drag. De bygger på förvanskningar som skapar en skev bild av verkligheten, menar fyra företagare inom välfärdsindustrin.

Publicerad: 30 januari 2014, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VälfärdstjänsterMedierVinster i välfärden

Nyligen höll Vänsterpartiet partikongress och som väntat var frågan om vinster i välfärden en huvudfråga. Det budskap som Jonas Sjöstedt framförde är förolämpande för alla de tusentals seriösa företagare som varje dag använder sin arbetslust, fantasi och målmedvetenhet för att skapa bättre äldreboenden, vårdcentraler och tandläkarmottagningar.

Som företagare inom äldreomsorgen har man flera mål. För att överleva, växa och vara lönsam måste man erbjuda en omsorg som människor efterfrågar. Man måste vara en god arbetsgivare som kan locka till sig och behålla duktiga medarbetare så att dessa i sin tur gör företaget attraktivt för äldre och deras anhöriga som själva avgör vart de ska flytta. När man uppfyllt dessa mål har man lagt grunden för ett företag som också kan må väl ekonomiskt. Alla som har kommit i närheten av vårdföretagande i verkligheten vet att nöjda boende och anhöriga, ett gott rykte, och trygga medarbetare är en förutsättning för en långsiktigt sund ekonomi.

Våra fyra företag driver äldreboenden i Stockholm, Norrtälje, Lidingö och Östersund. Vi är varje dag beroende av vårt rykte så att människor väljer att flytta till oss. Vi liksom alla andra gör mindre och större misstag varje dag, men vi har lyckats att skapa en livsmiljö och omsorg som gör att vi har en kö av människor som vill bo på våra boenden. Vi har duktiga personalgrupper som i upprepade undersökningar uppger att de trivs med sin arbetsplats och sin arbetssituation. Kostnaden för att bo hos oss betalas med gemensamma skattemedel och vi kan inte välja vilka som ska bo hos oss, men som äldre kan man välja oss eller ett flertal andra privata och kommunala alternativ. Vi har exakt samma ersättning per boende och dygn som våra kommunala konkurrenter. Utgör den vinst vi gör på verksamheten ett ”slöseri” för samhället? Skulle samhället tjäna på att vi inte fanns? Vi känner oss ganska säkra på att varken våra medarbetare eller de äldre som har valt att bo hos oss tycker det. Varför tycker du det, Jonas Sjöstedt?

En företagare som driver en restaurang drömmer säkert om hur atmosfären ska kännas och hur maten ska smaka. Han vill kanske vara en bättre arbetsgivare än vad han själv fått uppleva tidigare i sin karriär. Han vill tjäna pengar på sin ansträngning och sitt risktagande. Restaurangägaren vill inte köpa billiga råvaror och skruva ner temperaturen i lokalen för att spara pengar och bli mer lönsam. Han vet att man bygger företag på sikt. Han har en stolthet i det han gör. Vi vårdföretagare är inte annorlunda. Våra motiv handlar både om att skapa en verksamhet att vara stolt över och att bygga ett företag med lönsamhet. Vilka är dina motiv, Jonas Sjöstedt?

Vi ser i dag två partier som har gjort det till sin främsta idé att förenkla och förvanska verkligheten så att den passar den profilfråga de vill driva.

Sverigedemokraterna härleder alla upptänkliga samhällsproblem till invandringen. Till exempel hör man aldrig Sverigedemokrater prata om de insatser som invandrade människor gör i våra äldreboenden, på våra sjukhus eller i våra exportföretag. Jimmie Åkesson är en invandringspopulist.

Samhället har utvecklats bort från monopol och mot konkurrens på en rad områden, men de senaste årens massmedierapportering kring problem med privat driven vård har skapat en förståelig osäkerhet och oro hos breda befolkningsgrupper. Vänsterpartiet har nu hittat en fråga där man tycker sig känna ett stöd i opinionen. Då ska väl inte verkligheten med sina gråskalor få störa? Engagerat företagande blir ”vinstslöseri”. Konkurrens blir ”oordning”. Det panorama av olika ägarformer som förekommer inom välfärdsföretagen reduceras till ”giriga, skattetrixande riskkapitalister”. Man väljer att bortse från att den offentliga sektorn köper varor och tjänster av det privata näringslivet för 800 miljarder kronor per år och fokuserar idéerna om vinstslöseriet till den tiondel som utgörs av välfärdstjänster. Man skyller både verkliga och uppdiktade kvalitetsproblem på de cirka 20 procent av vården och omsorgen som är privat utförd, men glömmer att diskutera de 80 procent som är offentligt utförd. Vinsterna i välfärdsföretagen utgör efter att företagen betalat skatt cirka 2 promille av de offentliga utgifterna. Jonas Sjöstedt är en välfärdspopulist.

Vi är många som måste höja rösterna för att skapa en balanserad bild av välfärdsföretagande.

Till de socialdemokratiska kommunpolitiker från Malmö till Haparanda som har tagit välfärdsföretag till hjälp vill vi säga: Stå upp för era beslut och förklara vilket värde detta har skapat i form av kvalitetsutveckling eller besparingar. Låt inte Jonas Sjöstedt få det att framstå som att ni fattat era beslut för att nära skattetrixande riskkapitalister.

Till alla politiker vill vi säga: Reglera de verkliga problem som förekommer, till exempel den osunda prispress som somliga kommuner uppmuntrat i sina upphandlingar. Men reglera bort problemen utan att förstöra den sunda konkurrensen, som stimulerar kvaliteten och mångfalden.

Massmedia har en nyckelroll när det gäller den viktiga granskningen av alla välfärdsaktörer. I dag ligger fokus på brister i vård och omsorg. Fakta som att privata äldreomsorgsföretag i Stockholm har högre kundnöjdhet än stadens egen drift eller att 14 av de 20 mest populära vårdcentralerna i landet drivs av privata företag ges litet eller inget utrymme. Missförhållanden och ovarsamhet med skattepengar måste givetvis lyftas fram. Men om rapporteringen ger sken av att privat driven vård och omsorg generellt inte fungerar – då skapar det en oro som inte bara saknar fog, utan också riskerar att driva fram åtgärder som skadar välfärden.

Till dig som väljare vill vi säga: Ifrågasätt alla förenklingar av verkligheten. Säg nej till populism i alla former.

Ruth Berglund, legitimerad sjuksköterska, grundare och vd för Strukturrutan AB

Linus Elmgren, vd och grundare av Silverhemmen Vård och Omsorg

Carl-Axel Palm, vd och grundare av Vingslaget Omsorger

Catharina Tavakolinia, vd och grundare av Kavat Vård

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News