Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Jonas Andersson (L): ”Sjukvården för viktig för att lämna till rikspolitiken”

Publicerad: 21 juni 2021, 11:55

Foto: Peter Wahlström

Efter 17 år på posten varav 13 år som majoritetsansvarig annonserar nu Jonas Andersson (L), regionråd i Västra Götalandsregionen, att han lämnar sina uppdrag i höst.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSjukhusPolitiker

Varför lämnar du?
– Därför att jag varit med väldigt länge. När samma problem som man löst en gång dyker upp igen känner jag att det börjar bli dags att lämna över till nya krafter. Sedan tillbringade jag valrörelsen på hjärtintensiven och hade väl tänkt kliva av tidigare. Men pandemin och läget i sjukvården kom emellan, så det får bli nu i stället.

Du har hävdat att sjukvårdspolitiken är det svåraste politikområdet. Varför är det så, tror du?
– Därför att där finns så många krafter, så många intresseorganisationer, så många leverantörer och så starka professioner som ligger på. För att förstå sjukvårdspolitiken behöver man nå över en högre tröskel än om jag jämför till exempel med skolpolitik. Samtidigt är det också detta som gör området så spännande.

Vad är det bästa du åstadkommit?
– Jag är väldigt nöjd med de satsningar vi gjort på primärvården, hur vi utformat vårt primärvårdssystem. Sedan brukar jag också framhålla en tanke jag fick en novemberkväll 2001: att vi borde ha ett närsjukhus i Angered. Sedan några år finns det ett sådant, och att ha varit med där från ax till limpa är väl ett av de mest tydliga avtrycken.

Det är en speciell dag, regeringen har fallit: vad känner du inför situationen?
– Det är besvärande att man inte förmår hitta en lösning. Motsvarande problematik har lösts av de politiska företrädarna i kommuner och regioner. När allt fler i sjukvårdssektorn ropar efter ett förstatligande tycker jag det här visar att sjukvården är för viktig för att lämna över till rikspolitiken.

Vad ska du göra sen?
– Prioritera mig själv, har jag sagt. Sedan hoppas jag väl att jag samlat på mig sådana kunskaper och erfarenheter som kan komma till nytta någonstans, så småningom.

Måns Wikstrand

Reporter

mwi@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev