lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Johan Magnusson: ”It-samarbete i norr årets händelse”

Publicerad: 21 december 2022, 10:21

Professor Johan Magnusson utser årets händelse i Kommunsverige.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Ånge har blivit Sundsvalls experimentlåda för it och digitalisering. Det är årets händelse i Kommunsverige, tycker informatikprofessorn Johan Magnusson.

Ämnen i artikeln:

Kommunåret 2022ItSKRDigital vårdSenaste nytt

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Dagens Samhälle summerar kommun- och regionåret 2022 genom att be några utvalda personer berätta vad de kommer att minnas från året som gått.

Så här svarar Johan Magnusson, professor verksam vid Institutionen för tillämpad it på Göteborgs universitet och föreståndare för SCDI Göteborg.

Årets händelse:
– Ånge har kommit på att man inte har kompetens eller resurser för att hantera it och digitalisering. Det man gjort är att helt enkelt låta Sundsvall sköta detta, och i utbyte blir Ånge en experimentlåda där man kan hitta nya smarta lösningar. Givet Sundsvalls API-strategi så blir allt användbart inte bara för Ånge, utan för hela Sverige. En jämlik digital välfärd är deras målsättning. En världssensation som vi nu studerar djupt.

Årets kommun/region:
Sundsvall för sitt arbete med kollektiv digitalisering och jämlik välfärd.

Årets person:
– Marcus Matteby är CDO och CIO i Sundsvall och har genom sitt ledarskap och mod lyckats skapa förutsättningarna för att Sundsvall blev årets digitaliseringskommun och att de nu kan skala upp. Han är den person som betyder mest för offentlig digitalisering just nu, och det kommer bara bli starkare och starkare framgent.

Årets succé:
– Projektet Digital Mognad från SKR och Adda. 150 organisationer i kommuner och regioner tar ett enormt kliv för kompetens och förmåga för digital omställning. Drivet av Julia Larsson på Adda och nu skalat till ett ramverk inom SKR.

Årets besvikelse:
– AI Act från EU: den sätter stopp för innovation och är starkare än GDPR och Schrems II tillsammans.

Årets överraskning:
– Att diabetesvården i Region Dalarna vågade välja patienternas bästa framför GDPR. (Regionstyrelsen beslutade att patienter ska få tillgång till ny teknik för diabetesvård, trots risk för sanktionsavgifter, reds anm)

Önskan inför 2023:
– Att sektorn blir krismedveten kring utmaningarna vi står inför gällande hållbar välfärd.

LÄS MER: Palle Lundberg: ”Alla kommuner är årets kommun”

LÄS MER: Christian Sonesson: ”Debaclet om elpriserna är årets besvikelse”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev