Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

JO går inte vidare med anmälan om infekterat bussbråk

Publicerad: 1 juni 2022, 14:10

Patrik Jämtvall (L) lämnar in namnunderskrifter för en folkomröstning om BRT, superbussarna.

Foto: Gabriel Rådström

En stoppad folkomröstning om Örebros superbussar utlöste ett infekterat politiskt bråk med hårda ord och fuskanklagelser. Justitieombudsmannen (JO) går inte vidare med en anmälan mot kommunen.


Ämnen i artikeln:

Folkomröstning

Liberalernas Patrik Jämtvall JO-anmälde i januari kommunen för hanteringen av folkomröstningen, som han själv var drivande i att få till stånd. Nu rapporterar P4 Örebro att Justitieombudsmannen inte startar någon utredning.

Dagens Samhälle har i flera artiklar berättat om det infekterade bråket som följde ett stoppat försök till folkomröstning av bussystemet BRT. I centrum stod Markus Allard, Örebropartiets ledare och kommunalråd. Efter flera turer och en tidskrävande omräkning av 15 000 röster beslutade kommunstyrelsen att underskrifterna inte räckte för en folkomröstning.

REPORTAGE: Så blev Örebros bussar en fråga om tilltron till demokratin – ”Fusk rakt igenom”

En vecka senare gick Markus Allard i kommunfullmäktige till mycket hård attack mot styrande S, som anklagades för ”fusk och korruption”.

– Ni har förvandlat en liten tråkig fråga om bussar i Örebro kommun till en fråga om hur en teknokratisk elit pissar folket rätt i ansiktet, sa han bland annat.

Detta upprörde KF-ordföranden Jan Zetterqvist (S):

– Det var det värsta jag har hört i fullmäktige under mina 20 år där.

Petter Jerdén

Reporter

pj@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Folkomröstning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev