torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Jan Jönsson: ”Jag hoppas att 2023 blir ett mindre dödligt år”

Publicerad: 27 december 2022, 08:31

Jan Jönsson (L), gruppledare och oppositionsborgarråd i Stockholm, tycker att valet var årets händelse.

Foto: SIMON HASTEGÅRD

Jan Jönsson (L), gruppledare och oppositionsborgarråd i Stockholm, är tacksam över att livet återgått till det normala efter pandemin och hyllar den egna kommunen i sin sammanfattning av 2022.

Ämnen i artikeln:

Kommunåret 2022LiberalernaStockholmSenaste nytt

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Dagens Samhälle summerar kommun- och regionåret 2022 genom att be några utvalda personer berätta vad de kommer att minnas från året som gått.

Så här svarar Jan Jönsson (L), gruppledare och oppositionsborgarråd i Stockholm.

Årets händelse:
– Valet, eftersom det är demokratins högtidsstund. Även om vi hamnade i opposition i Stockholm så kommer vi att kämpa på. Det hade varit roligt att fortsätta som socialborgarråd. Men nu kommer jag fortsätta att jobba med de frågorna ändå som vice ordförande i socialnämnden och gruppledare i utbildningsnämnden, det blir roligt. 

Årets kommun/region:
– Årets kommun är Stockholm eftersom vi alltid ligger i framkant och vi är den ekonomiska motorn för landet i mångt och mycket. 

Årets person:
– Stockholms stads grundskolechef Happy Hilmarsdottir. Hon bedriver ett väldigt aktivt och nära ledarskap i samarbete med sina rektorer. Hon följer upp resultat och är ute i klassrum och jobbar stenhårt med undervisningskvaliteten. 

Årets succé:
– De nu bestående goda skolresultaten på Järvafältet, alltså Rinkeby/Kista och Spånga/Tensta. För tredje året i rad låg man kring 80 procent i gymnasiebehörighet. Jämfört med två år tidigare då man låg kring 50–60 procent. 

Årets besvikelse:
– Att vi inte fick sätta upp några elljusstakar och annat julpynt som lyser i Stockholms stadshus, för att vi ska spara el. 

Årets överraskning:
– Att det gick så fort att glömma bort att vi faktiskt var inne i en pandemi med restriktioner ända fram till i februari. Restaurangnäringen hade en fantastisk sommar. Jag trodde att det skulle ta längre tid att dra i gång allting. Det var en glad överraskning att man slipper sitta hemma och uggla framför sin dator hela tiden. Vi vill tillbaka till en levande stad med människor som går ut och har roligt och njuter av allt som vår stad har att erbjuda. Jag föreställer mig att det är så i alla städer och byar runt om i landet.

Önskan inför 2023:
– Det måste tyvärr vara att vi får ett mindre dödligt år med färre skjutningar runt om i Sverige och färre kvinnor som slås ihjäl av män i sina hem. 

LÄS MER: De vill se kraftsamling för att förebygga gängkriminalitet

LÄS MER: Jan Jönsson: ”Tiggeri är ingen bra lösning på fattigdom”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev