söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Jämtland rustar för påskveckan

Publicerad: 31 mars 2020, 09:14

Hur stor anstormning av turister blir det i Åre i påsk?

Tiotusentals skidturister väntas i påsk till Åre, som redan har samhällsspridning av coronaviruset. Regionen gör allt för att vården ska klara anstormningen.

Ämnen i artikeln:

KrishanteringTurismKrisberedskapPrimärvårdCoronakrisen

Vanligtvis kommer 90 000 turister till skidorten Åre i Jämtland under påskveckan. I år blir antalet färre på grund av coronapandemin. 78 000 har bokat, men fler väntas avboka. Så hur många som hämtar ut nyckeln står klart först efter påskhelgen.

Region Jämtland Härjedalen har bland landets högsta andel coronasmittade. Åre är särskilt drabbat på grund av skidturism.

– I Åreområdet råder samhällsspridning. Det är dels våra egna invånare som åkt skidor i Österrike och Italien och fört med sig smittan till Jämtland, dels turister från övriga Sverige som ligger bakom, säger Maria Söderkvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jämtland Härjedalen.

Stockholmarna har blivit lite oförskyllt anklagade för smittan, tycker hon.

– Vi har smittade även från andra delar av landet, till exempel Göteborgsområdet.

I skrivande stund är 84 personer i regionen positiva bärare av coronaviruset. Att Jämtland ligger högt i landet beror på att en stor andel av invånarna testas.

– Vi är generösa med provtagning för vi vill ha koll på när vi går över till samhällsspridning, säger Maria Söderkvist.

– I första hand provtar vi sjuka som sjukhusvårdas. Sedan medarbetare, både våra egna och andra inom vård och omsorg. Vi testar även medborgare med samhällsviktiga funktioner, till exempel anställda på Jämtkraft, och även turister om det skulle behövas.

Sverige väntar fortfarande på den stora puckeln av smittade. Region Jämtland Härjedalen förbereder sig på att hantera anstormningen av patienter. För närvarande ligger en coronasmittad patient på intensivvårdsavdelningen på Östersunds sjukhus och fyra är inneliggande på vanlig vårdavdelning.

– Vi har förberett ytterligare en avdelning. På infektion har vi vår första covid-avdelning med upp till 19 platser. Vi har ett bra vårdplatsläge på sjukhuset, säger Maria Söderkvist.

Sedan kan kapaciteten byggas ut i ytterligare steg. En lungavdelning med 20 platser är närmast på gång.

Vårdpersonalen vädjar till skidturister att ställa in sina resor till Åre.

– Ja, det finns en stor oro bland mina medarbetare, särskilt i läkargruppen. Under påsken är det svårt att bemanna alla kompetenser, och med pandemin kan vi få många svårt sjuka som behöver akutsjukhusets resurser. Det blir tufft för oss.

Har ni en god beredskap?
– Det är svårt att svara på, men vi gör allt vi kan för att säkerställa en bra vård.

Ni har ju bara ett sjukhus?
– I det här läget är det vår styrka, för vi har kompetensen samlad på ett ställe. Det är nära till besluten och vi känner varandra. Jag började i regionen i oktober och för mig underlättar det att ha verksamheterna nära mig, säger Maria Söderkvist.

Kan ni få hjälp av grannregioner?
– Vi samarbetar mycket med Norge, men de har ett mer ansträngt läge så vi kan inte hoppas på att få hjälp av dem. Vi samverkar även inom norra sjukvårdsregionen.

Landets hälso- och sjukvårdsdirektörer för nära dialog med varandra.

– Stockholm vill gärna ha hjälp med personella resurser, men det är bättre att ta emot patienter så personalen får jobba i sin trygga hemmiljö, säger Maria Söderkvist.

Skyddsmaterial och läkemedel finns i regionen, men om de räcker beror på patienttillströmningen. Skyddsmaterial upphandlas nationellt av Socialstyrelsen.

Hans Perkiö

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev