Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Jämställdhet, Kaplan och funkdiskussion i topp

Publicerad: 15 juli 2016, 13:13

Vitt spridda ämnen på listan över årets hittills mest lästa artiklar. På bilden tv Mehmet Kaplan, i mitten Jesper Sandström och th en bild från Köln.

Almedalen är slut för denna gång. Dags för sommaruppehåll. Dags att lista årets hittills mest lästa artiklar. Listan går till viss del hand i hand med stora nyhetshändelser, men det finns också artiklar som har tagit sig upp på helt egna meriter.


Mest läst är den borgerliga feministen och Danderydspolitikern Hanna Bocanders artikel Utbilda nyanlända i jämställdhet från dag ett som hon skrev efter händelserna i Köln på nyårsnatten, då hundratals kvinnor utsattes för övergrepp av gärningsmän som agerat i grupp. Liknande händelser rapporterades senare från flera svenska städer, och blev startskottet på en debatt om övergrepp, jämställdhet, normer och värderingar. En debatt som är i allra högsta grad levande.

Några månader in på året hamnade Miljöpartiet i fokus, ännu mer än vanligt. Det skulle leda till en kris i partiet (samlad debatt om detta) där ett av språkrören byttes ut. Men det som fick mest uppmärksamhet bland Dagens Samhälles-läsare var turerna och diskussionerna runt bostadsminister Mehmet Kaplan. I samband med Kaplans avgång skrev Kitimbwa Sabuni, Muslimska mänskliga rättighetskommittén, halvårets näst mest lästa artikel ”Troende muslimer har ingen plats i svensk politik” och Miljöpartiets gruppledare i Skärholmen, Rebwar Hassan, skrev ”Sluta avfärda kritiken som islamofobi”, som hamnar på plats tre. (Många läste också socialantropologen Aje Carlboms artikel från 2014 Kaplans islamism allvarligt problem för regeringen).

Något av en raket på listan, en artikel som publicerades den 1 juli och som spreds som en löpeld i sociala medier, är Jesper Sandströms inlägg om det han kallar den svenska begreppsskitnödigheten”. En språklig och etisk debatt runt begreppet funktionsvarierad.

Sista artikeln på topp-fem tar oss åter tillbaka till början av året, då det i granskningen av fackförbundet Kommunal framkom att utrikesminister Margot Wallström fått ett hyreskontrakt genom förbundet. Diskussionen som följde på det kom även att handla om hyresreglering och bostadspolitik i stort och Hyresgästföreningens före detta ordförande Barbro Engman skrev artikeln Hyresregleringen är inget som sker på Blocket.

Samtliga artiklar på tio-i-topp listas här bredvid.

Vad blir höstens stora debattämne? Skicka era artiklar till debatt@dagenssamhalle.se så tar vi ställning när vi är tillbaka den 8 augusti. Veckan därpå, 18 augusti, kommer tidningen igen.

Karin Lagerholm, debattredaktör Dagens Samhälle

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev