Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Jämlikhet är mer än lika chanser i en tävling

För att utvecklingen med ökande klyftor ska avstanna krävs det att arbetarrörelsen bryter med det tänkande som gör jämlikhet till en fråga om chanser i ett tävlingslopp där flertalet är förlorare. I denna fråga borde arbetarrörelsens båda partier, S och V, kunna enas och gå på offensiven.

Publicerad: 3 juni 2016, 08:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Arbetarrörelsen måste bryta med den liberala synen där jämlikhet är en fråga om chanser i ett tävlingslopp där flertalet är förlorare, skriver Per Sundgren.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaEkonomiCenterpartietVänsterpartietLiberalismKlassfrågorLiberalerna

Replik. Jag håller med Jesper Bengtsson att jämlikhet är vänsterns stora utmaning. Men tyvärr har den skillnad som historiskt varit tydlig mellan höger och vänster i politiken blivit allt mer suddig och oklar. För arbetarrörelsen var det länge självklart att jämlikhetspolitik handlade om att utjämna sociala och ekonomiska klyftor, men så är det tyvärr inte längre. I alla fall inte om vi utgår från vad som står i partiprogrammen. Jag har i en rapport, Partierna och jämlikheten, läst alla riksdagspartiers partiprogram från slutet av 1800-talet till i dag. Den viktigaste slutsatsen är tyvärr att jämlikhet i betydelsen ekonomisk utjämning har kraftigt tonats ned i flera partiers program.

Jämlikhetspolitik hade en högkonjunktur under 1960- och 1970-talen. Den politiska diskussionen om jämlikhet var intensiv på de socialdemokratiska kongresserna och även Centerpartiet och Folkpartiet påverkades i hög grad och antog radikala partiprogram. Centerpartiets partiprogram från 1970 har rubriken ”Jämlikhet” och utgångspunkten för hela programmet är jämlikhetsfrågan. De ekonomiska klyftorna ska minskas och göras så små som möjligt.

Även i Folkpartiets program från 1972 är jämlikhetsfrågan viktig. I detta program görs också skillnad på formella möjligheter och reella. ”För den sjuke utan vård, den arbetslöse utan säkerhet för framtiden och den gamle utan trygghet blir valmöjligheterna små.” Både Centern och Folkpartiet betonade också vikten av ökat löntagarinflytande i näringslivet.

Hur avlägset känns inte detta i dag. När dessa partier ständigt argumenterar för behovet av ökad lönespridning och sänkta löner för de redan sämst ställda. Jämlikhet har som Jesper Bengtsson mycket riktigt framhåller blivit en fråga om lika möjligheter, att ge alla samma chanser. Att utfallet sedan i realiteten kan bli stora klyftor är inget problem, då ju dessa klyftor är en följd av att den kompetente och duktige belönas. Jämlikhet som lika möjligheter eller chanser är i grunden ett uttryck för en liberal syn på jämlikhet och har den enskilda individen som utgångspunkt. Så länge möjlighet finns för de duktiga att göra karriär är rättvisa skapad. Alla kan ju inte vara vinnare.

Att Centern och Folkpartiet, i dag Liberalerna, gjort något av en helomvändning i jämlikhetsfrågan överraskar nog inte. Ingen kallar längre dessa partier för mittenpartier. I flera frågor befinner de sig till höger om Moderaterna. Att detta tänkande också satt sin prägel på Tony Blairs New Labor är väl känt, men också den svenska socialdemokratin har i hög grad påverkats, vilket blir mycket tydligt vid en läsning av de socialdemokratiska partiprogrammen från 2001 och 2013. Jämlikhet som ekonomisk utjämning har tonats ned och till stor del kommit att ersättas av jämlikhet som lika möjligheter eller chanser, ja som ”livschanser”.

Jag håller med Jesper Bengtsson om att den utveckling vi nu ser mot ökade klyftor måste brytas, men det kräver att arbetarrörelsen också bryter med det tänkande som gör jämlikhet till en fråga om chanser i ett tävlingslopp där flertalet är förlorare. I denna fråga borde arbetarrörelsens båda partier, S och V, kunna enas och gå på offensiven. Vi behöver inte vänta på revolutionen. Det jämlika samhället kan börja byggas här och nu om den politiska viljan finns.

Fotnot: Stiftelsen Jämlikhetsfonden har som ändamål att årligen dela ut två priser. Stiftare är Per Sundgren och idéintitutet Katalys.

Per Sundgren, ordförande stiftelsen Jämlikhetsfonden, tidigare riksdagsledamot (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev