Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Invandring en tillväxtfråga - inte ett problem

Publicerad: 3 oktober 2014, 09:39

Anders Lago har länge velat att integrationsministern tas bort.

HSB:s ordförande Anders Lago (S), tidigare kommunalråd i Södertälje, är en känd kritiker av svensk integrationspolitik i dess nuvarande form. - Jag tycker att det är ett klokt beslut, säger han i dag när beskedet kom att Löfven slopar integrationsministerposten.


Ämnen i artikeln:

BostäderMigration

För några år sedan stod han i en paneldebatt i Visby under Almedalsveckan och sade i en replik till dåvarande integrationsminister Nuamko Sabuni (FP) att det första som borde göras för att få ordning på integrationspolitiken är att hennes statsrådspost avskaffas.

Är du nöjd i dag fredag, nu när Stefan Löfvens regering inte innehåller en integrationsminister?
- Jag tycker det är ett klokt beslut. Det innebär att man lägger över ansvaret för dessa frågor på övriga ministrar, där de hör hemma. Självfallet ska arbetsmarknadsministern ta ansvar för dessa aspekter av integrationen på samma sätt som utbildningsminstern ansvarar för sina och så vidare, säger Anders Lago.

- Däremot förvånas jag av att man valt att plocka bort migrationsministern, eftersom flyktingmottagandet kommer vara en mycket stor fråga den kommande mandatperioden. Morgan Johansson som får rollen som justitie- och migrationsminister får nu en extra tung roll. Vi behöver en framträdande migrationsminister inte minst ur ett europeiskt perspektiv, för att diskutera hur de länder som nu utsätts för ett stort flyktingtryck kan få den hjälp och det stöd som behövs.

Men signalerade inte väljarna i höstens val att de vill se en betydligt mer offensiv integrationspolitik av nya regeringen?
- Vi behöver en offensivare politik här. Jag personligen vill se ett förändrat flyktingmottagande, och när det gäller samhällets ordinarie insatser som utbildning, arbetsmarknads-- och tillväxtfrågor då bör de så klart hanteras av de fackministrar som har dessa frågor på sitt bord.

- Det är dags att se invandringen som en tillväxtfråga istället för ett problem.

Bostadpolitken är väl också en del av detta. Vad har du för förhoppningar där, i din nuvarande roll som HSB:s ordförande?
- Det är bra att man utsett en särskild bostadsminister. Det behövs med tanke på de utmaningar vi står inför, där både bostadsbristen och renoveringen av miljonprogrammet måste stå högt upp på dagordningen.

Andreas Henriksson, Debattredaktör

Läs också

Allvarligt att landet saknar integrationsminister

Ämnen i artikeln:

BostäderMigration

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev