lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Inte islamofobi att bekämpa terrorism

Folkpartiets och Moderaternas förslag om att det ska bli förbjudet att delta i terroristträning utomlands är inte ett uttryck för islamofobi, vilket kritiker hävdar. I stället handlar det om att stå upp för mänskliga rättigheter, skriver riksdagskandidaten Robert Hannah (FP).

Publicerad: 29 augusti 2014, 11:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PolisenRättssäkerhetSamhällsskydd

Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil från Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén hävdar i en debattartikel i Aftonbladet (26/8) att förslaget från Folkpartiet och Moderaterna att förbjuda deltagande i terroristträning stigmatiserar svenska muslimer.

Debattörerna verkar helt ha missat att svensk strafflagstiftning är blind för en gärningsmans identitet och att det är de avskyvärda handlingarna i sig, och de bakomliggande motiven, som är kriminaliserade.

Svensk lag måste vara konform med den grundlagsfästa likhetsprincipen i regeringsformens 1 kap. 9 §: ”Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen skall i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iakttaga saklighet och opartiskhet.” Som rättsstat pysslar Sverige alltså inte med negativ särlagstiftning, utan det är något exempelvis Islamiska Staten (IS) står för när man bland annat inför särskild skatt, så kallad yeziya, för de som inte har den ”rätta” tron eller där kvinnors vittnesmål är värda hälften av en mans.

Syftet med förslaget att förbjuda terrorträning är att hindra svenskar från att bli terrorister som begår krigsförbrytelser i andra länder, men även att minimera riskerna för terrorattentat här hemma. Den föreslagna lagen gäller lika för svenskar som har sådana planer, oavsett om de råkar vara radikaliserade muslimer eller ha andra bakomliggande motiv.

Det avgörande är personens avsikt att delta i träning för att begå terrorism, det vill säga lära sig döda, lemlästa och fördriva oskyldiga civila. Att hindra människor från att träna för en terroristorganisation kan aldrig vara islamofobi. Det handlar i stället om att stå upp för mänskliga rättigheter. I detta fall de mänskliga rättigheterna för Mellanösterns civilbefolkning, och särskilt dess utsatta minoriteter.

Det borde ligga i Muslimska Mänskliga Rättighetskommitténs intresse att skydda civila muslimer som icke-muslimer i Irak och Syrien från terrorister. Terrorism är nämligen själva antitesen till mänskliga rättigheter.

Abdullahis och Doubakils debattartikel innehåller därutöver minst ett grovt faktafel. Debattörerna hävdar att bara personer med muslimsk tro har häktats och åtalats för terroristbrott i Sverige. Den nuvarande svenska terroristlagstiftningen användes för första gången 2005. Då häktades och åtalades fyra medlemmar i en nazistcell i Västerås. De var alltså inte muslimer, utan hade sannolikt en etnisk och kulturell svensk bakgrund. Debattörerna spär tyvärr själva (genom att skriva artikeln) på den falska bilden att det endast är svenska muslimer som begår terroristbrott.

Vi kan inte blunda för verkligheten. Verkligheten är den att ett 80-tal svenskar har bekräftats ha rest till Irak och Syrien för att slåss för terroristorganisationerna Islamiska Staten och Al-Nusraarmén. Dessa terrormiliser strider främst mot den moderata syriska oppositionen Syrian Free Army, den folkvalda irakiska regeringen och de kurdiska Peshmergastyrkorna.

I Irak är Peshmerga den enda kraften som hindrar IS från att begå folkmord. Jag är oerhört tacksam för denna i huvudsak muslimska militära styrkas arbete och Peshmerga förtjänar omvärldens stöd genom att vi i Sverige stoppar de svenskar som vill kriga för IS.

För liberaler är det helt oväsentligt vilken hudfärg svenskar har eller om man tror på Jesus, Muhammed, Buddha eller Spaghettimonstret. Deltar man i träning med avsikt att terrorisera civilbefolkning och begå folkrättsbrott ska man straffas.

Robert Hannah, människorättsjurist och kandidat till riksdagen för Folkpartiet i Göteborg och Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev