Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Inställt möte i Malmö måste bli en tankeställare

Vill kommunfullmäktige i Malmö helst av allt stänga ute väljarna och ställa in sina möten? Om trenden från storstaden Malmö är att kommunfullmäktigesammanträden är överskattade och därför onödiga, måtte det bli en varnande tankeställare till rikets övriga 289 kommuner.

Publicerad: 11 mars 2015, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hur kan kommunfullmäktige i en stad som Malmö ha för få ärenden?

Foto: Stig-Åke Jönsson


Ämnen i artikeln:

FörtroendevaldaLokalpolitik

Det var tänkt att Malmö kommunfullmäktige med sina 61 ledamöter skulle hålla sedvanligt sammanträde i Malmö rådhus, torsdagen den 26 februari. Det är helt i linje med demokratin och stadens 245 000 röstberättigade som ju även betalar in en stor del av den kommunala budgeten på 18 miljarder kronor om året. Ett möte i månaden med undantag av juli, är bestämmelsen.

Men det här mötet blev inställt.

”Anledningen är för få ärenden”. Exakt så stod det på pappret som spikades upp på den kommunala anslagstavalen en vecka före. Med hänvisning till paragraf 7 i arbetsordningen för Malmö kommunfullmäktige, stadgas det att ett sammanträde får ställas in av ordföranden ”om det ligger särskilda skäl härför”.

”Skäl, härför?”

Här har vi alltså rikets tredje största stad som är internationellt peststämplad för omfattande antisemitism (219 000 träffar på Google), en stad med Sveriges sämsta skolresultat och tvångsstängda skolor på grund av våld, en stad som betalar ut över en miljard kronor om året till invånare som inte kan försörja sig själva. Och en stad med en arbetslöshet vida överstigande rikssnittet.

Därför vägrar jag tro på den bekväma förklaringen med ”för få ärenden”. För det vimlar av dem för vilken anständig politiker som helst att hugga tag i!

Om man målar upp en bild av Malmö med sina 320 00 invånare som boende under ett gigantiskt läckande tak, har stadens styrande inte ork eller tid byta ut det eftersom det hela tiden måste ställas ut en enorm massa hinkar. Respektlösheten mot invånarna med det inställda mötet blir än mer pinsamt tydlig när det vägs mot kommunfullmäktiges egen präktiga reklamtext på hemsidan, hur invånarna uppmanas att komma: ”Hör på livliga debatter om hur Malmö kan bli en ännu bättre stad”.

LÄS ÄVEN: Folkvalda tappar makt till politisk elit

Jojo! Det har så klart aldrig varit någon rusning till kommunfullmäktiges åhörarplatser. Det är av underordnad betydelse. Huvudsaken är att jag som väljare/invånare kan vara med och lyssna om jag vill.

Så finns det någon annan kommun som gjort samma sak som Malmö och ställt in? Jag hittar ett exempel från oktober 2013, som presenterades så här i lokalpressen: ”Hässleholms kommunfullmäktigemöte ställs in på grund av en stormvarning som SMHI har utfärdat en klass 3-varning för”. Heder åt dessa plikttrogna ledamöter. Bara stormar kan hålla dem borta.

Det som känns så obehagligt är att Malmö, där vänsterstyret efter valet har egen trygg majoritet, tycks föredra att frågorna/uppgörelserna sköts utanför kommunfullmäktigearenan. Så medan den borgerliga oppositionen i Malmö tappat i väljarstöd, är den samtidigt ett offer för ett regelverk - som medvetet misskötts - vilket resulterar i undermålig demokratisk debatt.

Det är precis så här som politikerföraktet ökar medan det enskilda väljarengagemanget blir det rakt omvända.

I Malmös politiska nämnder råder det likaså stabil vänstermajoritet. Vilket betyder att den borgerliga oppositionen utan inflytande bara kan markera genom att skriva reservationer och särskilda yttranden. Som vänstermajoriteten kan strunta i. Dock, det är ändå lite av det politiska spelets regler. Inställda kommunfullmäktigemöten är det däremot inte.

Det som förstärker den ganska håglösa stämningen är att Malmö stads finanser nu är riktigt urusla. De flesta kurvorna pekar brant nedåt, verkligheten rullar åt fel håll. För det finns helt enkelt inga pengar till politiska reformer och följaktligen - verkar inställningen vara - behövs det heller inga öppna debatter i kommunfullmäktige. Det är så klart ett feltänk. För när pengar saknas för reformerna ska väljarna ärligt mötas av detta faktum och inte av stängda dörrar. Lite av skulden har även den borgerliga oppositionen som lät sig köras över.

Det är väldigt kul när en stad blir positiv trendsättare för någonting. Men om trenden från storstaden Malmö är att kommunfullmäktigesammanträden är överskattade och därför onödiga, måtte det bli en varnande tankeställare till rikets övriga 289 kommuner, oavsett majoritet. Och med det otvetydiga budskapet: Vi ska inte göra som Malmö. Det här är inte bra.

Jan-Olof Bengtsson, fri skribent och fd ledarskribent och EU-korrespondent för Kvällsposten

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev