lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Inrätta en samordnare mot extremism i varje län”

Det räcker inte med nationella handlingsplaner och en nationell stödtelefon. Vi måste stärka arbetet mot terrorn med hjälp av lokala eldsjälar, skriver folkpartisten Reza Zarenoe.

Publicerad: 18 november 2015, 10:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nationella samordnaren Mona Sahlin behöver hjälp underifrån, tycker folkpartisten Reza Zarenoe.

Foto: Leif Engberg


Ämnen i artikeln:

ExtremismKommunerTerrorism

Vi står mot en ond ideologi som betraktar våldet inte som ett medel, utan själva målet. Vittnesutsagor, bilder och skakiga mobilfilmer har återgett de fruktansvärda scener som utspelades i Paris häromdagen. Efter jihadistattackerna mot Charlie Hebdo och kosherbutiken i Paris i början av januari i år skärptes de franska antiterrorlagarna. Men att helt skydda sig mot kallblodiga mördare som är beredda att slå till mot restauranger, konsertlokaler och fotbollsmatcher går inte.

Jihadisthotet kommer inte att försvinna även om västmakterna drar sig tillbaka från Syrien, karikatyrtecknarna börjar censurera sig själva eller om alla kristna och judar konverterar till islam.

IS har sikte på att göra sig till det enda legitima språkröret för islam i världen och det genom att med hot, våld och propaganda undanröja alla andra former av religionen.

Muslimer världen över är djupt oroade över terrorns utveckling, och många muslimer är också drabbade av det vedervärdiga våldet.

IS infiltrerar föreningar och skaffar sig positioner som de använder för att hjärntvätta barn och ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden. Utsatta ungdomar har ofta inte tillräckligt med kunskap och självförtroende för att stå propagandan. Särskilt inte när en stark gemenskap erbjuds i utbyte.

Vi måste nu intensivare bekämpa grogrunderna för rekryteringen; det vill säga minska klyftorna i samhället och ge barn och unga möjligheten att hitta en gemenskap och tillhörighet hos samhällets goda krafter.

Mona Sahlin, regeringens samordnare mot våldsam extremism, har länge påtalat att många kommuner är naiva i sin syn på hotet från extremister och att det behövs flera, omedelbara satsningar.

I dag saknar två tredjedelar av Sveriges kommuner egna lokala strategier. Sahlin utgör en viktig röst i de här frågorna, men fler röster behövs om arbetet mot terrorn ska intensifieras på alla nivåer.

Det räcker inte med en nationell stödtelefon som nu erbjuds till de som känner oro för en släkting, vän eller bekant. Med tanke på språkbristen som kan finnas inom den grupp som verkligen behöver komma i kontakt med myndigheterna behövs fler riktade insatser.

Det som krävs är samordnare på lokal nivå som är fast förankrade i den lokala politiska strukturen. Inrätta en samordnare mot våldsam extremism i varje län som kan koordinera kommunernas handlingsplaner mot jihadister.

Det behövs lokala personer som har förtroende hos befolkningen och kan skapa trygga miljöer för de som vill ta avstånd från extremisterna. De kan även utgöra en länk mellan nationella aktörer och de lokala krafterna. De kan stötta och stärka moskéer och muslimska föreningar i arbetet mot terroristerna.

Det jihadistiska hotet måste tas på allvar. Det går inte att blunda för att terrorns anhängare fått fäste här i Sverige. Åtgärder måste nu vidtas mot den extremism som frodas i våra utanförskapsområden.

I dag räcker det inte med nationella handlingsplaner. Vi måste helt enkelt stärka arbetet mot terrorn med hjälp av lokala eldsjälar.

Reza Zarenoe, (FP) förste vice ordf regionfullmäktige Östergötland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ExtremismKommunerTerrorism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev