måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Inför ett tvåprocentsmål för försvaret!

I partiledardebatten i går kväll blev Natodebatten het – oron i omvärlden petar obönhörligen upp försvarsfrågorna på agendan. Sverige måste återupprätta förtroendet för svensk försvarspolitik, skriver nu Ingebrikt Sjövik och Sophia Granswed och uppmanar partikamraterna att bifalla deras motion till M-stämman som börjar på torsdag.

Publicerad: 12 oktober 2015, 10:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FörsvarspolitikModeraterna

På torsdag börjar Moderaternas partistämma i Karlstad. Partiet ska då besluta vilken väg man ska välja inom en rad olika politiska områden.

En av de viktigaste frågorna för många moderata väljare är vad partiet vill med det svenska försvaret. Moderaterna har med korta undantag varit ett försvarsvänligt parti och måste därför visa sina väljare att partiet prioriterar en hållbar försvarspolitik. Moderaterna bör därför besluta att 2 procent av BNP avsätts till det svenska försvaret årligen.

Sedan början på 90-talet har de rödgröna partierna sänkt svensk försvarsförmåga radikalt. Ända fram till 2006 då till Alliansen tog makten, genomfördes massiva nedläggningar som minimerade det svenska försvaret. Alliansen ändrade den negativa trenden och sedan 2006 har inga nedläggningar gjorts.

Tyvärr har heller inte några ekonomiska satsningar på försvaret genomförts. Under Alliansens styre har försvarsutgifterna tvärtom minskat. Det är inte en trovärdig försvarspolitik med tanke på det försämrade säkerhetspolitiska läget i vårt närområde.

Vi Moderater vill att Sverige ska söka medlemskap i försvarsalliansen Nato. Inget land, kan i en storskalig konflikt stå ensam, då det inte bara äventyrar det egna landets säkerhet utan också landets omgivning.

Nato förväntar sig att deras medlemsländer investerar 2 procent av BNP i försvarsanslag årligen. Sverige lägger i dag cirka 1,2 procent av BNP på försvarsanslaget och är därmed det land i Östersjöregionen som lägger minst pengar på försvaret. Det budskap vi därmed sänder till omvärlden med vårt låga försvarsanslag, är att vi inte är beredda att varken försvara oss själva eller våra grannländer.

För att stärka Sveriges säkerhetspolitiska läge måste vi ta vårt fulla solidariska ansvar, för vårt land och våra grannländer. Moderaterna måste återupprätta förtroendet inom svensk försvarspolitik. Genom att på partistämman bifalla vår motion om att införa ett 2-procentsmål för försvaret, tar vi ett första steg mot ett säkrare Sverige och ett eventuellt Nato-medlemskap.

Ingebrikt Sjövik, Gärdesmoderaterna

Sophia Granswed, Norrmalmsmoderaterna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FörsvarspolitikModeraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev