Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Ibland ska regeringen ha beröm också

Det finns goda skäl att vara kritisk till stora delar av regeringens politik, inte minst vad gäller arbetsmarknad, skatter och feminism. Men som partilös är det även möjligt att se när en socialdemokratisk regering ibland gör något bra, skriver liberale socionomen Hans Li Engnell.

Publicerad: 24 september 2016, 12:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den rödgröna regeringen har under Stefan Löfven genomfört flera åtgärder som förtjänar beröm.

Foto: Victor Svedberg


Ämnen i artikeln:

MigrationAsylsökandeTerrorism

Den rödgröna regeringen har under Stefan Löfven faktiskt genomfört ett antal åtgärder som förtjänar beröm. Den har förbjudit så kallade terrorresor, skärpt den slappa hanteringen av svenska pass, lagt om migrationspolitiken men även börjat göra det svårare att vistas illegalt i Sverige genom att dra tillbaka såväl dagersättning som boende för den med lagakraftvunnet avslagsbeslut.

Nu kommer steg två i den sistnämnda processen, vilket Anders Ygeman och Morgan Johansson nyligen presenterade på en pressträff. Migrationsverket blir skyldigt att informera polisen om en person med utvisningsbeslut hör av sig till dem.

Polisen ska å sin sida få rätt att ta fingeravtryck vid inre utlänningskontroll, omhänderta pass och id-handlingar och göra tillslag mot arbetsplatser i jakt på illegala migranter som arbetar svart. Skolor och kyrkor verkar fortfarande vara fredade zoner, men det kanske blir ändring på det också framöver. Svensk lag måste rimligen gälla överallt.

Det kan tyckas märkligt att en liberal som undertecknad ställer upp på polisens jakt på svartarbetare, men detta ställningstagande handlar i grunden om att få människor som saknar asylskäl och heller inte har för avsikt att bli en del av det svenska samhället att lämna landet.

Så länge du och jag förväntas bidra med en stor del av vår intjänade inkomst i skatt förväntar jag mig att alla andra ska omfattas av samma tvång. Även hitresta migranter. Genom att ge avslag och sedan erbjuda ersättning, boende och vissa välfärdstjänster har Sverige skickat dubbla signaler under alldeles för långt tid.

Regeringen försöker visserligen beskriva utvisningsarbetet som en sorts omtanke om dem som utnyttjas i svartarbete för låga löner. Alla förstår emellertid att det inte är detta som är det primära skälet till att Löfvens regering nu trappar upp kampen för att utvisa personer som fått avslag. I grunden handlar det om att upprätthålla legitimiteten för asylsystemet och att förhindra framväxten av ett parallellsamhälle.

Så länge vi har en asylprövning måste ja betyda ja och nej betyda nej. Så har det inte varit under ganska många år då den som fått avslag kunnat hålla sig gömd i väntan på att få ansöka igen. Just nu uppges över 12 000 personer med avslagsbeslut vara efterlysta av polis, men ingen vet hur många personer som bara försvunnit under de senaste sju, åtta åren.

Vi minns den oerhört starka kritiken mot Reva. Att det är en rödgrön regering som nu genomför skärpningarna kommer sannolikt begränsa den kritikstorm som hade uppstått om en alliansregering drivit igenom samma politik.

En rimlig invändning som kommit från moderat håll är att polisen inte har resurser att klara av det som regeringen förväntar sig. Detta är sannolikt helt korrekt, vilket gör att Ygeman och Johansson bara kan hoppas att antalet som återvänder frivilligt ökar framgent. Annars riskerar policyförändringarna att bli verkningslösa.

Ändå måste konstateras att den socialdemokratiskt ledda regeringen nu driver igenom den politik som Sverige och legitimiteten för hela asylsystemet hade varit betjänta av redan under alliansregeringarna.

För detta förtjänar Löfven ett erkännande.

Hans Li Engnell, socionom och liberal

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev