Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Husby visar att framtidstron i förorten måste återupprättas

Det brinner i Husby. Agerandet är ett uttryck av en grupp unga utan framtidstro med stor frustration och ett starkt myndighetsförakt där de inte ser sig själva som en del av samhället. Första steget på vägen tillbaka handlar om dialog, utbildning och arbete, skriver fyra företrädare för Fryshuset.

Publicerad: 21 maj 2013, 12:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Utanförskap

Slå dem inte på käften, slå dem med häpnad”. Vi minns Anders Carlbergs ord - Vi vet att vi kan bättre än så här!

Förorten brinner igen, bilderna från Husby känns som en återkommande repris med rapportering om skrikande poliser med dragna batonger, barn, ungdomar och unga vuxna som springer, stenar som viner genom luften, fönster som krossas. Vi har vant oss, vårt "normal" är framflyttat och vi har accepterat att vissa stadsdelar/ områden har degraderats till ett andra klassens Sverige. Ett Sverige där lagen inte längre gäller 365 dagar om året och inte ger alla samma skydd. Där ambulanser och brandbilar försenas i sina livsviktiga insatser för att de måste invänta eskort från polisen. Människors liv står på spel och det finns redan alltför många exempel på vad det innebär när vi som samhälle misslyckas.

När polis och räddningstjänst inte kan arbeta på ett framgångsrikt sätt är något är fel i de metoder som används. Det finns grupper i dessa områden som inte har något förtroende för myndigheterna längre. Där relationerna kan återuppbyggas med hjälp av ideella organisationer och deras förtroendekapital, åtminstone tills man återskapat det som nu uppenbarligen gått förlorat.

Det brinner i förorten, vi ser att agerandet är ett uttryck av en grupp unga utan framtidstro med stor frustration och ett starkt myndighetsförakt där de inte ser sig själva som en del av samhället. 38 procent unga mellan 20-25 år saknar helt sysselsättning i Husby, 40 procent av eleverna på Husbyskolan har ingen gymnasiebehörighet.

Ungdomarnas agerande är förkastligt, ett desperat agerande som ingen ställer sig bakom. Däremot är vi många som vet att dessa ungdomar med rätt stöd, förtroende och starka relationer i grunden har så mycket mer att ge och att de definitivt kan uttrycka sin frustration på andra sätt, men när upplevelsen är att stå utanför och att ingen lyssnar så finns inte framtidstron där.

Fryshuset är en av flera aktörer som arbetar i områden som Husby, med devisen “närvaro och relationer" som metod. Vi är många som är beredda att tillsammans med de offentliga resurser som gått vilse i förorten påbörja marschen tillbaka, där första steget stavas dialog, utbildning, arbete.

Arhe Hamednaca, riksdagsledamot (s), som tidigare arbetat på Fryshuset med unga sedan många år

Johan Oljeqvist, vd Fryshuset

Ivar Forstadius, Fryshuset

Camila Salazar Atias, verksamhetsansvarig, Fryshuset

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Utanförskap

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev