Få hela storyn
Starta din prenumeration
Demokrati
Är du en av alla de vuxna som varje dag fattar beslut som berör unga utan att egentligen veta vad unga vill? Under första veckan i december bjuder vi in lokala beslutsfattare till några av våra lokala KFUM-föreningar för att ge en möjlighet att möta unga och deras åsikter, tankar och drömmar om livet.
Publicerad: 1 december 2014, 04:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
KFUM bjuder in politikerna till diskussion med unga.
Barnombudsmannen skrev redan 2006 i en rapport till regeringen att Barn och unga har rätt att få säga vad de tycker och bli tagna på allvar. Därför måste vuxna beslutsfattare anstränga sig för att ta reda på deras åsikter. När barns och ungdomars röster verkligen räknas blir beslutsunderlagen bättre och kvaliteten på besluten ökar.
Vi tror dessutom att ungas delaktighet och inflytande är den viktigaste nyckeln för att skapa hopp och framtidstro hos nästa generations beslutsfattare. Ändå fattas dagligen beslut som inte är förankrade i unga människors egna åsikter.
KFUM Sveriges ungdomskommunranking 2014, visar hur mycket pengar som kommunerna satsar på olika områden som berör unga. Statistiken visar att kommunernas satsningar på elevhälsa i skolan har ökat mest sedan år 2011. Under samma period har stödet till lokala studieorganisationer minskat. Rankingen bekräftar också den bild som andra rapporter redan visat; att stödet till idrottsverksamhet är betydligt större än till övrig fritidsverksamhet.
Oavsett hur mycket en kommun satsar ställer vi oss frågan om satsningarna stämmer överens med vad unga själva vill. Utgår satsningar eller nedskärningar från ungas aktuella behov, och hur ser vi till att vi vet vilka behoven är? Hur anstränger du dig för att ta reda på vad unga vill?
Under första veckan i december bjuder vi in lokala beslutsfattare till några av våra lokala KFUM-föreningar för att ge en möjlighet att möta unga och deras åsikter, tankar och drömmar om livet. KFUM Sverige vill att mötesplatserna ska leda till att kommunernas insatser för unga bättre ska stämma överens med vad unga själva vill.
Vi vill utmana dig att under 2015 besöka minst en mötesplats för unga för att ta reda på vad unga vill. KFUM-rörelsen skapar dagligen mötesplatser där unga människor kan växa och utvecklas till sin fulla potential. Varmt välkommen till oss! Låt oss tillsammans verka för att möta ungas aktuella behov, genom att säkerställa att unga får komma till tals i beslut som rör deras vardag.
Anna Magnusson, ordförande KFUM Sverige
Karin Olsson, generalsekreterare KFUM Sverige
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.