Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Hur ska integrationen gå till om vi aldrig möts?

Det pratas mycket om mångfald och integration, men det är inte många av oss som som pratar med dem som är olika. Genom ledarprogrammet LärOlika ges en sådan möjlighet.

Publicerad: 12 maj 2014, 12:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Mångfald och integration tillhör de hetast debatterade frågorna idag. Ett växande antal forskningsrapporter belyser fördelarna med ett mångkulturellt samhälle och mångkulturella organisationer. Upprop och manifestationer för mångfald och tolerans hålls med jämna mellanrum. Samtidigt nås vi av en allt hätskare debatt med främlingsfientliga inslag och polariseringen mellan olika grupper växer.

Kanske är detta en del av problemet – att vi pratar OM mångfald och integration, men inte MED dem som är olika oss själva. De allra flesta av oss umgås med människor som är ganska lika oss själva, både professionellt och privat. Trots att det bor människor i Stockholm med ursprung i världens alla länder känner många av oss bara några få personer med annat etniskt och kulturellt ursprung än det egna.

Vi bor i liknande bostäder som våra vänner. Vi har ungefär samma utbildning som våra kollegor och bekanta. Vi konsumerar ungefär på samma sätt som de andra i vår närhet, såväl varor som kultur. Utöver släkten umgås vi ofta med människor i samma ålder.

Våra olika vägar korsas varje dag. I tunnelbanan, i köpcentrum, i våra roller som yrkesutövare, kund, brukare eller patient. Men där sker inte de möten vi skulle behöva. Vi behöver möten mellan olika människor på lika villkor, oavsett ålder, bakgrund eller roll i samhället. Möten som får lov att präglas av nyfikenhet och vilja att dela med sig. Vi måste helt enkelt få fler möjligheter till interaktion om vi ska få till verklig integration. Och sådan interaktion genererar också mycket kreativitet, kunskap och nytänkande.

Detta är egentligen ganska självklart och många delar denna analys. Men haltar vid nästa fråga: Hur få till mötena som behövs? Var kan de ske? Vem har möjlighet och motivation att kliva in i sådana okända möten? Många människor skulle gärna vilja nå utanför sin egen krets, men har inte kanalerna.

Konkreta initiativ finns, och flera organisationer har i många år arbetat med att skapa verkliga mötesplatser. Ledarprogrammet LärOlika, som lanseras denna vår, samlar människor som på olika sätt påverkar i samhället, för lärande och inspiration av ledare och påverkare med andra erfarenheter och bakgrunder.

De initiativ som finns är dock avgränsade verksamheter, som når begränsade grupper människor. Vi måste därför också bredda debatten till att handla om HUR vi kan skapa möten MED dem som vi inte redan har någon koppling till. Det kan ge fler av oss viljan och modet att inleda ett samtal med dem vi inte trodde vi hade något gemensamt med. Möten som kan bli viktiga för såväl vår egen personliga utveckling som för samhällsutvecklingen.

Karin Bruce, projektledare för LärOlika

LärOlika

LärOlika riktar sig till påverkare som vill bredda sina nätverk och få nya perspektiv genom möten med andra påverkare – från andra delar av samhället. Initiativet har börjat i Stockholm och kommer även starta upp i Göteborg och Malmö.

Fryshuset och Tällberg Foundation är organisationerna bakom satsningen, och det möjliggörs genom stöd från PostkodLotteriet

Mer information finns på

www.larolika.se

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev