lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Hotrisken hejdar Axén Olins comeback

Publicerad: 1 juni 2017, 09:00

Under sin tid som toppolitiker i Stockholm var Kristina Axén Olin starkt utsatt och hade periodvis polisbevakning

En av de stora profilerna i Stockholmspolitiken på 2000-talet är sugen på en återkomst till den politiska hetluften. Men hon tvekar – på grund av hot, hat och utsatthet.

Ämnen i artikeln:

Hotet mot politikernaFörtroendevaldaHot

Kristina Axén Olin (M) var populärt finansborgarråd i Stockholm för tio år sedan. Hon var också andre vice ordförande i Moderaterna under sex år. Men en rad olika omständigheter, både på det politiska och personliga planet, gjorde att hon närmast gick in i väggen, mådde mycket dåligt och tvingades avsluta alla politiska uppdrag.

– Mitt liv blev kaotiskt. Jag tappade kontrollen.

Nu känner hon lust igen. Men inte i första hand för kommunpolitik.

– Jag har en liten önskan om att eventuellt få kandidera i riksdagsvalet nästa år. Jag tror inte på att gå tillbaka till ett gammalt jobb, kommunpolitik känns därför inte aktuellt för mig.

Kristina Axén Olin har i en tidigare intervju i Dagens Samhälle, på tal om att någon gång återvända till politiken, hållit den dörren på glänt: ”Jag är i grunden, och kommer alltid att vara, ett politiskt djur”.

Det som nu lockar henne är de ”stora utmaningar” som Sverige står inför.

– Politiken är ju den arena där det är möjligt att förändra och förbättra.

Men samtidigt finns en stor tveksamhet hos henne att på nytt ge sig in i en tillvaro som politiker. Hon har sett så många negativa sidor.

– Det finns i dag en sådan respektlöshet inför politiskt förtroendevalda. Kombinationen av ständig offentlighet, hård mediaexponering och rena hotbilder kan vara förödande.

Under sin tid som toppolitiker i Stockholm var hon starkt utsatt och hade periodvis polisbevakning. En morgon när hon gick ut från sin bostad var fasaden nedklottrad med svart färg och orden ”Du kan också bli hemlös”.

– Det riktades hot mot mina barn, med budskapet att man visste var de gick i skolan och kanske inte skulle leva nästa dag. Vi hade diskussioner om att få bort deras namn från skolkataloger och klasslistor.

– Jag tror att det kan vara ännu värre i dag, att klimatet är ännu hårdare.

Kristina Axén Olin ville vara en tillgänglig och nåbar politiker. Hon deltog i massor med utåtriktade aktiviteter, hon åkte tunnelbana, hon samtalade med folk i vardagen och ville leva samma liv som stadens invånare.

Det hade sitt pris. Men hon står för samma grundhållning i dag.

– Den dag politiker inte kan och vågar uttala sig också i svåra och kontroversiella frågor kan man inte vara kvar. Man måste våga stå upp för de idéer man har. Annars får vi en kader av politiker som vi inte vill ha.

Hon välkomnar starkt att Dagens Samhälle lyfter frågorna om hot och hat och i artiklar beskriver den kärva verklighet som politiker befinner sig i.

– Vi måste ha en diskussion och dialog om var gränserna går. Själv vill jag också lyfta mediernas roll när det gäller att behandla politiker med respekt. Gärna kritiskt – men inte respektlöst. När jag var finansborgarråd råkade jag ut för paparazzijournalister som gick över gränsen.

Kristina Axén Olin är i dag styrelseordförande för Junibacken i Stockholm. Hon har också andra styrelseuppdrag och håller föredrag och föreläsningar. Under åren 1998 till 2008 tillhörde hon de ledande politikerna i Stockholm, i opposition och i majoritet.

Magnus Wrede

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev