Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Hon ska ta arbetslinjen till Malmö

Publicerad: 29 november 2021, 12:16

Helena Nanne toppar Moderaternas kommunlista i Malmö nästa år.

Foto: Moderaterna

Helena Nanne kommer att toppa Moderaternas kommunlista i Malmö och ser ut att bli den som efterträder Torbjörn Tegnhammar som oppositionsråd. ”Vi är beredda att prata med alla partier.”


Ämnen i artikeln:

ModeraternaMalmöRegion Skåne

Det var i somras som Malmös moderata oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar avgick efter att ha anklagats för sexuellt ofredande. På Moderaternas nomineringsstämma den gångna helgen utsågs 29-åriga Helena Nanne till att toppa Moderaternas kommunlista i Malmö i valet nästa år. 

Hon är i dag politisk sekreterare för M i Region Skåne. Men har också suttit i kommunstyrelsen i Malmö sedan 2014. Den 21 december utses hon sannolikt till oppositionsråd av kommunfullmäktige.

Hur känns det att toppa kommunlistan för M i Malmö?
– Det är väldigt roligt och jag känner mig taggad på att komma i gång och jobba för ett maktskifte.

Varför är du sugen på detta?
– Att ägna sig åt att vinna val för Malmömoderaternas räkning är det mest meningsfulla jag skulle kunna ägna mig åt. Jag kan inte föreställa mig något roligare eller viktigare. 

Hur tror du att processen kring anklagelserna mot din företrädare Torbjörn Tegnhammar har påverkat förtroendet för M i Malmö?
– Det är svårt att svara på. Jag vill inte recensera min företrädare på något sätt och inte diskutera den processen. Det är ett avslutat kapitel i Malmömoderaterna. 

Ni backade i kommunvalet 2018 och har inte styrt i Malmö på 27 år. Vad ska ni göra för att lyckas bättre i valet 2022?
– Dels ska vi ha en stark kampanjorganisation och synas och höras i hela staden. Dels handlar det självfallet också om politiken, att vi ska ha svar på de problem som Malmöborna möter i sin vardag och vara ett brett parti som kan samla ett brett stöd. 

LÄS MER: M utmanar S som största kommunparti. 

Vilka frågor ska ni fokusera på?
– Att bryta utanförskapet och bidragsberoendet och införa en arbetslinje i Malmö. Vi har en massarbetslöshet och ett omfattande bidragsberoende. Så ska det inte vara och vi behöver rätt politik för att få ordning på Malmö igen. Skolfrågan är också väldigt viktig. Vi har en stor andel elever som går ut grundskolan utan gymnasiebehörighet och redan i ung ålder blir totalt uträknade. Vi ska också jobba med trygghet, både på gator och torg och i hemmet. Jobb, skola och trygghet är de centrala delarna. 

Vilka partier vill du samarbeta med för att styra Malmö?
– Vi vill ha en moderat ledning som kan driva igenom moderat politik. För att åstadkomma det är vi beredda att prata med alla partier. Min dörr står öppen för alla som vill ha ett maktskifte. 

Efter förra valet var L och C inte beredda att sitta i ett styre som var beroende av SD, hur ska ni lösa det om ni hamnar i samma situation igen?
– Det rör sig ju uppenbarligen i de partierna också. Jag hoppas så klart att de denna gång vill ha ett maktskifte och få bort Socialdemokraterna från makten. 

Vill du sitta i ett styre tillsammans med SD?
– Vilka jag vill sitta i ett styre med är en fråga vi får ta efter valet när vi har ett valresultat. Det beror på vilken politik man vill driva och om man är intresserad av ett maktskifte. 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev