Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Höj seniorernas bostadstillägg i budgeten”

Nästan var sjätte svensk pensionär tvingas leva på inkomster under fattigdomsgränsen. Att förändra pensionssystemet tar tid och därför bör regeringen i stället höja och utvidga bostadstillägget för pensionärer redan i höstbudgeten.

Publicerad: 6 september 2016, 07:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Under sommaren har det rapporterats om att antalet pensionärer som inte har råd med mat ökar.


Ämnen i artikeln:

PensionBostäderPensionärerBostadspolitik

Dagens pensionssystem klarar inte av att betala ut rimliga pensioner ens efter ett helt arbetsliv. Följden blir att många seniorer, trots många års arbete, tvingas leva på inkomster omkring fattigdomsgränsen på drygt 11 800 kronor per månad. Enligt Eurostat har antalet svenska pensionärer som lever under fattigdomsgränsen fördubblats de senaste 10 åren – i dag handlar det om nästan var sjätte pensionär. Under sommaren har det rapporterats om att antalet pensionärer som inte har råd med mat ökar. Den utvecklingen kan inte fortsätta.

Ett pensionssystem förändras inte över en natt. Däremot finns det andra åtgärder som omgående skulle förbättra ekonomin för många äldre. Det är därför dags att regeringen inte bara höjer men även utvidgar bostadstillägget för pensionärer.

Boendeutgiftstaket i bostadstillägget, den högsta bostadskostnaden för vilken man kan få bostadstillägg, har legat fast på 5000 kronor de senaste tio åren samtidigt som bostadskostnaderna har stigit. För att det maximala bostadstillägget ska motsvara 2016 års snitthyra i riket skulle taket behöva höjas till ca 5800 kronor. I nyproducerade bostäder - med hög tillgänglighet i form av hiss, lättöppnad port och inga trösklar som vi seniorer uppskattar - räcker inte det. I dag täcker gränsen för maximalt bostadstillägg endast 63 procent av snitthyran för en nyproducerad tvårummare. För att en äldre ska kunna välja att flytta in i det nya beståndet, vilket enligt lagtexten är syftet med bostadstillägget, skulle taket behöva höjas till cirka 8 100 kronor. Det är i linje med den statliga utredning som ligger på regeringens bord där en höjning av taket till 7 300 kronor förslås, vilket är beräknat på 2014 års hyror.

Det gjordes en mindre höjning av bostadstillägget under 2015, som mest 100 kronor per månad. Höjningen åts emellertid i många fall upp vid årsskiftet då pensionerna, efter flera år av sänkningar, höjdes. Siffror från Pensionsmyndigheten visar att en ogift pensionär vars pension vid årsskiftet höjdes med 436 kronor fick bostadstillägget sänkt med 268 kronor. Med stor sannolikhet försvann det återstående pensionstillskottet med hyreshöjningen för 2016. Detta förfarande måste förändras så att pensionärerna kan hänga med i inkomst- och hyresutvecklingen.

Ytterligare ett bekymmer är att en pensionär som arbetat hela sitt liv och lagt undan pengar eller skaffat sig en mindre sommarstuga inte har rätt till bostadstillägg. Då får pensionären klara sig enbart på pensionen, som inte sällan hamnar under EU:s gräns för risk för fattigdom. Detta är inte rimligt – fler pensionärer måste kunna få rätt till bostadstillägg genom att gränserna för tillåtna tillgångar höjs.

De senaste tio åren har lönerna ökat med 20 procent och bostadskostnaderna med liknande siffror medan pensionerna legat still i dagens penningvärde. Ett snabbt och effektivt sätt att stärka seniorernas ekonomi är därför att regeringen nu i höstbudgeten höjer taket i bostadstillägget – i ett första steg med omkring 750 kronor per månad - samt utvidgar reglerna så att fler kan får rätt till bostadstillägg.

Fredrik von Platen, sakkunnig bostadsfrågor SPF Seniorerna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev