onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Högre skatt när Oskarshamn lovar följa folkomröstning

Publicerad: 8 november 2021, 11:42

”Min ambition är egentligen en skattesänkning”, säger kommunalrådet Lucas Lodge (M) som trots det nu lovar att följa folkomröstningen. Foto: Erik Simander

Den röstande majoriteten i Oskarhamn vill återöppna två äldreboenden, trots att valsedlarna gjorde klart att det innebär skattehöjning. Nu lovar kommunledningen att följa resultatet av söndagens folkomröstning – trots ett valdeltagande på 28 procent.

Ämnen i artikeln:

Region Kalmar länFolkomröstningÄldreboendeEkonomi

Måns Wikstrand

mans.wikstrand@dagenssamhalle.se


Kommunen lade förra året ned två äldreboenden i byn Misterhult i Oskarshamn, med tillsammans 14 platser. Det ledde till stora protester och ett folkinitiativ formerades. Namnlistor krävde folkomröstning om äldreboendena. Kommunledningen ville inte godkänna begäran då namnlistorna ansågs bristfälliga, men efter laglighetsprövning blev folkomröstningen av i helgen. 

Ett återöppnande av boendena har stöd av samtliga oppositionspartier i Oskarshamn. På förhand protesterade lokala partiet Folkinitiativet mot att valsedlarna innehöll en formulering om att ett ja till återöppnande av boendena skulle innebära skattehöjning. 

Nu visar det sig att omröstningen gick deras väg ändå. Enligt det preliminära resultatet vill 53,9 procent av de röstande att boendena återöppnas.

– Det måste vi följa nu, säger Lucas Lodge (M), kommunalråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen där S och M utgör majoritetsstyret.

Trots att det var så pass lågt valdeltagande som 28 procent?
– Det var lågt. Jag hade hoppats att det skulle bli högre. Men 28 procent är ändå relevanta siffror. Vid 14–15 procent hade vi nog ifrågasatt resultatet.

Boende i närheten av Misterhult röstade i betydligt större utsträckning. I andra valdistrikt var utgången mycket jämnare, i flera röstade man nej till att öppna äldreboendena igen. Men i Misterhult där 1 144 personer röstade, flest av alla valdistrikt, ville 83,6 procent öppna boendena igen. I centrum röstade bara 329 personer, 19 procent.

Tror du att högre valdeltagande hade kunnat ge ett annat resultat?
– Ja, det tror jag. Det finns nog många som inte riktigt förstått vidden av frågan. Trots att den fått stor massmedial uppmärksamhet, säger Lucas Lodge.

Folkomröstningar i kommunala frågor är relativt vanliga, men brukar ofta anses rådgivande snarare än beslutande. I Oskarshamn råder dock inga tvivel, äldreboendena kommer att återöppnas.

– Absolut! Min önskan är att det sker så snart som möjligt. Det är möjligt att vi kan fatta beslut på kommunfullmäktige redan nu i november och öppna boendena första kvartalet 2022, säger Lucas Lodge.

Däremot anser han att det var rätt att stänga dem.

– Jag vill ha en ekonomi i balans. Vi har ett underskott i år på 17–20 miljoner kronor i socialförvaltningen. Vi har en kö till särskilt boende på 16 personer i kommunen och det är en kö i balans. Med de här boendena får vi i praktiken en övertalighet, säger han.

Skattehöjning kommer det också med all säkerhet att bli. Enligt beräkningarna betyder öppnandet av boendena merkostnader motsvarande 25 öre på skatten. Kommunledningen jobbar nu för att skattehöjningen ska bli så liten som möjligt.

– Min ambition är egentligen en skattesänkning. Det här beslutet gör att det kommer att ta längre tid. Men vi gjorde en felbedömning som trodde att nedläggning av boendena var vad kommuninvånarna också ville ha för att få ordning på ekonomin, säger han.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev