torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Hjulen slutar snurra utan EU-samarbete

I Sverige bor idag människor med rötter från världens alla hörn. Det är bra att människor kommer till vårt land för att jobba, studera och bidra till vår välfärd. Det gör Sverige rikare och ger oss större möjligheter på en global marknad. Därför bör vi arbeta för ett fördjupat samarbete inom EU och ta lärdom av Brexit.

Publicerad: 9 maj 2018, 09:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Arbetskraftsutvandringen efter Brexit avskräcker, enligt debattören.


Ämnen i artikeln:

EuropaBrexitEUVälfärd

I dag är det Europadagen. Som ett litet land i norra Europa är Sveriges EU-medlemskap en konkurrensfördel när människor väljer var man ska bo, arbeta och leva sitt liv. EU-medlemskapet gör det enkelt för människor att flytta och jobba inom unionen men också enklare för människor som kommer från andra delar av världen att få tillgång till Europa även om man bor och jobbar i Sverige.

Detta samband framkommer i en ny rapport från rekryteringssajten LinkedIn. Den visar hur snabbt politiska beslut och klimat påverkar människors vilja att flytta till andra länder för att arbeta och leva. Rapporten visar att Storbritannien har blivit ett land med arbetskraftsutvandring under årets första kvartal. Ett av världen mest inflytelserika länder med stor naturlig attraktionskraft har alltså i och med Brexit blivit ett land som fler väljer att lämna än att resa till för att tillsätta kvalificerade tjänster.

Detta kommer få stora konsekvenser för både ekonomin och välfärden när kompetensbristen ökar och skatteintäkterna minskar. En av grunderna i EU:s inre marknad, som britterna valt att lämna, är fri rörlighet för personer. Det innebär EU-medborgare kan resa fritt, studera och jobba i hela EU.

Arbetskraftsutvandringen ur Storbritannien visar att dessa rättigheter och viljan att fortsatt leva och arbeta i ett land som är medlem i EU uppenbarligen är något individer värderar högt. För att Sverige ska fortsätta vara och framöver bli ett ännu mer attraktivt land för internationell kompetens är det därför av yttersta vikt att vi står upp för den fria rörligheten och underlättar arbetskraftsinvandring till både unionen i allmänhet och Sverige i synnerhet.

Eftersom arbetskraftsinvandringen till Sverige varje år bidrar med ungefär tio miljarder kronor i ökad produktion och drygt fyra miljarder kronor i skatteintäkter är detta ett politiskt område att fortsätta utveckla. Men den politiska debatten i Sverige präglas i bästa fall av en nöjdhet kring dagens system för arbetskraftsinvandring och i värsta fall av en politik som vill begränsa möjligheten för utländsk kompetens att komma till Sverige och bidra till vårt välstånd och vår välfärd.

Företagens konkurrens om nyckelkompetenser är global. Företagens tillgång till rätt och kompetent arbetskraft är därför det som avgör hur Sveriges tillväxt och konkurrenskraft ska vara och i därmed om vi ska vara en ekonomi i framkant. Sverige ska vara ett attraktivt land för talanger och experter. Vi tycker att toppstudenter från hela världen ska söka vilja sig till svenska universitet.

Vi vill öppna ännu mer för invandring av arbetskraft och företag till både Sverige och EU.

Krångliga regler och långa väntetider måste bort, därför måste Sverige vara en aktiv medlem som utvecklar den Europeiska unionen. Samarbetet måste fördjupas och utvecklas. Sverige ska vara med och driva på för detta. Det är bra för jobben, för Sverige och för Europa.

Tina Acketoft, Liberalernas talesperson i EU-frågor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EuropaBrexitEUVälfärd

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev