Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Het debatt: Regeringens förslag om kvotering

Publicerad: 9 september 2016, 14:29

Regeringens förslag om könskvotering till börsbolag och statliga bolags styrelser gav omedelbart upphov till en intensiv debatt. — Det är ett misslyckande, säger Länsförsäkringar Fondförvaltnings vd Eva Gottfridsdotter-Nilsson.


Ämnen i artikeln:

KonkurrensJämställdhetNäringslivsklimat

Eva Gottfridsdotter-Nilsson, vd Länsförsäkringar Fondförvaltning, sitter i flera av Stockholmsbörsens valberedningar.

— Drömmen hade naturligtvis varit att vi skulle ha lyckats utan en lag om kvotering, men då jag har samma syn som regeringen när det gäller konkurrenskraft och framgång för företag med jämställda styrelser så kanske tyvärr detta är den lösning vi måste ta, säger hon och tillägger:

— Det är sorgligt att vi som ägare inte kommit längre.

Regeringens lagförslag, som presenterades på fredagen, innebär att styrelserna i börsbolag och statliga bolag ska ha minst 40 procent av vardera kön senast år 2019.

Carina Lundberg Markow, chef för ansvarsfullt ägande på Folksam, anser att könskvotering främst är en fråga för politikerna att ta ställning till.

— Folksam agerar för att företagen ska tillvarata all kompetens som finns tillgänglig för att stärka företagens konkurrenskraft och därmed våra sparares pensioner, säger hon.

Personligen är Carina Lundberg Markow trött på att vänta och supportar därför en lag.

— Jag vill nämligen hinna uppleva jämställdhet i bolagsstyrelser innan jag dör, och med nuvarande takt är det en omöjlighet.

Carina Lundberg Markow anser emellertid att det viktigaste är att näringslivet tar alla chanser som finns för att använda den kompetens som finns i samhället.

— Den globala konkurrenssituationen är så tuff att om svenska företag ska klara av att ligga i framkant har de inte råd att fortsätta med den förlegade rekryteringsmodell som har varit grunden för styrelsetillsättningar historiskt.

Om inte näringslivet klarar det på egen hand är det, enligt henne, bra att politikerna ingriper.

— En lag löser dock inte allt, det finns fortfarande en risk för att man rekryterar utifrån ett maktperspektiv och därmed för snävt, men det är en förändring som är till det bättre, säger Carina Lundberg Markow.

Regeringens förslag om kvotering debatteras just nu livligt i olika sociala medier.

Debattera gärna kvoteringen i Dagens Samhälle.

Margaretha Levander, reporter/ debattredaktör

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev