tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Hermansson: ”Man ska inte vara rädd för att tala klarspråk”

Publicerad: 30 september 2021, 11:02

”Man ska aldrig vara elak eller arrogant men inte heller vara rädd för att tala klarspråk” säger Ann-Sofie Hermansson som friats från anklagelser om förtal.

Foto: Arkivbild: DANIEL STILLER

”Nu kan vi fortsätta att föra debatter utanför rättssalen. Det är viktigt för yttrandefriheten” säger förre S-toppolitikern Ann-Sofie Hermansson som för andra gången friats i en förtalsrättegång.

Ämnen i artikeln:

ExtremismPolitikGöteborg

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Hon var inte särskilt orolig för att bli fälld, men säger att ”osvuret ändå är bäst” – helt säker kunde Ann-Sofie Hermansson inte vara.

– Men alla som jag pratat med har sagt att allt annat än en friande dom vore en sensation, säger hon.

När hon var ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg pekade hon på sin personliga blogg ut två kvinnor som extremister. Det skedde i en debatt kring ett beslut som kommunala tjänstemän fattat om att inte i kommunens lokal tillåta en filmvisning och efterföljande diskussion, eftersom den ansågs ensidig och olämplig. 

Kvinnorna polisanmälde Ann-Sofie Hermansson för förtal, men polisutredningen lades ned. Då väckte de enskilt åtal. Och nu har såväl tingsrätten som hovrätten kommit fram till att Hermansson inte gjort sig skyldig till förtal. 

– Det är skönt för mig, men också viktigt för principen om yttrandefrihet, säger Ann-Sofie Hermansson till Dagens Samhälle.

LÄS MER: Hovrätten: Extremistutpekande var inte förtal. 

Hovrätten skriver i sin dom att ”nedsättande uppgifter i politiska sammanhang normalt inte är att betrakta som förtalsuppgifter utan som straffria värdeomdömen” och att ”en tillämpning av förtalsbestämmelsen i ett sådant sammanhang hämmar den öppna debatten”.

– De som stämt mig får ju inom ramen för yttrandefriheten kalla mig rasist och islamofob. Och sådant ska vi diskutera i den allmänna debatten, inte i en rättssal. Annars skulle ju Jimmie Åkesson kunna stämma andra politiker alla dagar i veckan, säger Ann-Sofie Hermansson.

Kan domen bidra till en hårdare politisk debatt där man man använder olika benämningar på motståndare?
– Man ska aldrig vara elak eller arrogant men inte heller vara rädd för att tala klarspråk. Jag skulle vilja uppmana fler att säga vad de tycker. Det är halvjobbigt att ta konflikter, men SÅ väldigt jobbigt är det inte.

Ann-Sofie Hermansson har inte längre några politiska uppdrag, men skriver krönikor i Göteborgs-Posten och kommer som opinionsbildare att fortsätta ta upp frågor som rör religiös extremism och dess påverkan på samhället och enskilda människor.

– De extremistiska rörelserna är förkastliga. Om vi är för ängsliga inför dem betalas priset av unga kvinnor vars liv begränsas. Vi behöver folkbilda kring dessa frågor.

LÄS MER: Hermansson: ”Jag tänker inte vika ned mig”. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev