Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Hela Sverige har rätt till utveckling och Leaderpeng

Jordbruksverket beslutade att ge 48 av 53 områden från norr till söder i Sverige möjlighet att bilda Leaderområden och tilldelade dem budgetar. Småkom ifrågasätter varför inte alla områden har rätt till utvecklingspengarna.

Publicerad: 27 oktober 2015, 12:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vår förhoppning är nu att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) tänker om.

Foto: Wikipedia


Ämnen i artikeln:

EULandsbygdenEkonomiBidrag

Inom EU:s stödprogram finns pengar att användas för modellen Lokalt ledd utveckling - Leader. Lokalsamhällen kraftsamlar och genomför olika utvecklingsprojekt. Offentlig, ideell och privat sektor samverkar.

Under den förra programperioden var hela Sveriges yta täckt av så kallade Leaderområden.

Inför denna programperiod uppmanade Jordbruksverket de befintliga Leader-områdena att omorganisera sig och bilda större enheter.

Detta resulterade i att totalt 53 områden, med full geografisk täckning över Sverige lämnade in förslag till strategier.

Jordbruksverket beslutade sedan att ge 48 av 53 områden möjlighet att bilda Leaderområden, och tilldelade dem budgetar.

Totalt omsluter budgeten 2,2 miljarder kronor – med pengar från både EU och Sverige - och tilldelade budgetar varierar från cirka 17 miljoner kronor till cirka 70 miljoner kronor per område.

Beslutet innebär att fem områden inte tilldelades någon budget, och därmed får de inte möjlighet att bilda Leaderområden. Områdena är spridda över landet, från Västerbotten i norr till Kalmar och Öland i söder.

SmåKom har besökt ansvariga på Jordbruksverket för att försöka få en förklaring till varför verket inte anser att alla områden i Sverige ska ha samma möjlighet till utveckling. Vi blev inte klokare av deras förklaringar, framförallt inte när man hävdade att pengarna inte räckte.

Det hade varit en enkel åtgärd för Jordbruksverket att fördela befintlig budget till alla områden som ansökte om att få bilda ett Leaderområde.

I stället valde man en konfrontationens väg, en väg som fått återverkningar ända in i riksdagen, där en debatt har hållits i frågan.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht förklarade då att han inte har möjlighet att ministerstyra sin expertmyndighet.

Vår förhoppning står nu till att landsbygdsministern tänker om och omfördelar det i sammanhanget beskedliga beloppet på ungefär 150 miljoner kronor från den totala budgetens cirka 36 miljarder kronor.

Då ges även de 31 kommuner som inte passerade Jordbruksverkets grumliga bedömning samma möjlighet till utveckling som övriga 259 kommuner ges. Det handlar inte om ministerstyre.

Det handlar om att visa politisk handlingskraft!

Peter Lindroth, ordförande, SmåKom – 69 kommuner i samverkan

Eva Johansson, vice ordf SmåKom

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EULandsbygdenEkonomiBidrag

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev