Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Hårt slag mot den skånska arbetsmarknaden”

Id-kontrollerna är inte motiverade med dagens flyktingströmmar och innebär en orimlig inskränkning av asylrätten. Dessutom är det ett kraftigt slag mot den skånska arbetsmarknaden med försämrad pendling och förlorade investeringar, skriver Miljöpartiet i Malmö.

Publicerad: 2 november 2016, 19:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bropendlingen är, enligt debattörerna, avgörande för att öka sysselsättningen i Öresundsregionen.


Ämnen i artikeln:

GränskontrollerÖresundsregionenMalmöAsylsökandeRätt att förlänga id-kontrollerna?

Vi är skarpt kritiska till dagens besked från regeringen om en ytterligare förlängning med tre månader av id-kontrollerna på bussar, tåg och färjor till Sverige.

Migrationsverkets senaste prognos beräknas det komma en femtedel så många asylsökande nästa år som det kom 2015. Samtidigt tillbringar tågresenärerna över Öresund sammanlagt 6 660 timmar mer på transporter per dag. Antalet resenärer med Öresundstågen har minskat med 15 procent och fyra av åtta stora danska företag uppger att det har blivit svårare att rekrytera svensk personal. Kontrollerna innebär således stora problem för Öresundsregionens utveckling samtidigt som flyktingströmmarna genom Europa har kraftigt minskat.

Regionens utveckling är inte en lokal angelägenhet. Öresundsregionen är Nordens befolkningsmässigt största transnationella samarbetsregion. Dagligen sker omkring 75 000 resor över Öresundsbron. I regionen produceras 26 procent av Sveriges och Danmarks samlade BNP. Här finns 14 universitet och högskolor, 155 000 studenter, 12 000 forskare samt den största koncentrationen av högutbildade i norra Europa. Det är hög tid att Öresundsregionen börjar behandlas som en angelägenhet för hela Sverige och inte bara för Skåne.

Malmös befolkning växer, och många Malmöbor har tidigare fått sitt första jobb i Danmark. Bropendlingen är därför avgörande för att öka sysselsättningen och klara etableringen av nyanlända. Regeringen behöver prioritera fler jobb och bättre etableringen av nyanlända framför symbolpolitik.

Vi förutsätter därför att detta är sista gången regeringen förlänger id-kontrollerna. Varje dag som går där Malmöbornas arbetsmarknadsregion är tudelad innebär förlorade investeringar, jobb och framtidsutsikter.

Miljöpartiet i Malmö välkomnar därför att regeringen öppnar för att avskaffa kontrollerna men efterfrågar ett tydligare besked. För även det skånska näringslivet behöver långsiktiga och stabila villkor så att vi kan öka sysselsättningen, klara etableringen och skapa en hållbar utveckling i Malmö, Skåne och Sverige.

Märta Stenevi, gruppledare för Miljöpartiet i Malmö

Nils Karlsson, vice gruppledare för Miljöpartiet i Malmö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev