torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Här styr rikspolitikens fiender ihop – ”Vi är väldigt överens”

Publicerad: 12 november 2021, 12:37

Kjell Öjeryd (V) och Kristina Axelsson (C) är nöjda med sitt samarbete i Sorsele. Foto: Sorsele kommun, privat

På nationell nivå står partierna långt ifrån varandra. Men i Sorsele och Sollefteå styr Vänsterpartiet och Centerpartiet tillsammans och är påtagligt nöjda. ”Den attityd som C har nationellt är besvärande”, anser en vänsterpartist.

Ämnen i artikeln:

Val 2022VänsterpartietCenterpartietLandsbygden

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Det är i praktiken otänkbart att C-ledaren Annie Lööf skulle sätta sig ner och förhandla med V-ledaren Nooshi Dadgostar. Inte heller i kommuner och regioner är de två partierna varandras favoriter, men på några håll finns de i koalitioner med varandra. 

Och i Sorsele ingår enbart Vänsterpartiet och Centerpartiet i styret. Under förra mandatperioden ingick även Moderaterna och Kristdemokraterna, men nu får V och C majoritet på egen hand.

Kommunstyrelsens ordförande Kjell Öjeryd är nöjd med samarbetet med C. Han poängterar vikten av att lägga ideologin åt sidan.

– Vi är väldigt överens om att vi vill att hela kommunen ska leva och satsningarna i byarna. Vi har valt att prioritera skolor och kommunal service där.

Vad beror låsningarna mellan C och V på riksplanet på?
– Där handlar det om ideologi. Först och främst från C som menar att man inte ska samarbeta med ytterkanterna. 

Kjell Öjeryd anser att C och V borde kunna samarbeta även på riksnivå. Hans recept är att det då helt enkelt gäller att fokusera på vad som är bäst för Sverige, på samma sätt som partiernas representanter i Sorsele tänker på vad som är bäst för kommunen.

Hur ser du på att Centern kallar er för ett ytterkantsparti?
– Det kan jag ha förståelse för. Vi är ju det parti som är längst till vänster. Men jag ser mig inte själv riktigt som ytterkant. 

Kristina Axelsson, gruppledare och kretsordförande för C i Sorsele, konstaterar att det inte finns några frågor som det inte gått att komma överens med V om.

– Det är snarare tvärtom. Centern har föreslagit att vi ska titta på att lägga ut fler tjänster externt och vänstern tycker att det är helt okej.

Hur ser du på låsningen mellan C och V på riksplanet?
– Det är helt andra frågor som hanteras där och som man krockar mycket mer i. 

Centerpartiet brukar kalla Vänsterpartiet för ett ytterkantsparti, håller du med om det?
– Ja, de är ju längst ut till vänster. Då är man ju på en ytterkant. 

Kristina Axelsson tror ändå att det efter valet kan gå att hitta samarbeten även i rikspolitiken om C och V hittar gemensamma frågor att driva.

Läs mer: Här finns landets bästa samhällsservice (2/9 2021)

Sollefteå leds av en koalition mellan Centerpartiet, Vänsterpartiet och lokala Västra initiativet. Kommunen har traditionellt varit ett S-fäste. Fram till 2018 hade Socialdemokraterna alltid styrt, länge med egen majoritet och därefter ihop med V. Men i förra valet backade S kraftigt, inte minst då partiet förknippades med de stora neddragningarna på sjukhuset i Sollefteå.

C mer än fördubblades och V lyckades nästa lika bra. Det gjorde det lättare att hitta varandra.

I Sollefteå styr Ulf Breitholtz (V) och Johan Andersson (C) tillsammans. Foto: Åsa G Torell

– Det gick inte att bilda ett borgerligt block och samarbete med SD var fullständigt uteslutet, Då fanns bara den här möjligheten om vi ville få till den förändring som vi fått en så tydlig signal om att väljarna ville ha, säger Johan Andersson (C), kommunstyrelsens ordförande.

C och V fokuserade till stor del på landsbygdsfrågorna. Johan Andersson anser att Socialdemokraterna länge har stått för en väldigt centralistisk politik, som drabbat landsbygden i fråga om exempelvis sjukvård och kollektivtrafik. Nu är det decentralisering som gäller, vilket bland annat lett till att små skolor på landsbygden fredas.

– Det är lättare att prata landsbygdspolitik med Vänsterpartiet än med Socialdemokraterna, säger Johan Andersson.

Han konstaterar att C och V är ”varandras ideologiska motpoler” när det kommer till ekonomisk politik och valfrihetsfrågor, men att kommunpolitik handlar om pragmatism.

– Och i Sollefteå är vi lite både och. Vi har både kommunalt drivna skolor och privata. Samma sak gäller inom äldreomsorgen. Det tror jag har hjälpt för att samarbetet ska funka.

Johan Andersson har förståelse för den hårda C-linjen gentemot V i den mer ideologiskt styrda rikspolitiken. Men han ser en tydlig skillnad när det kommer till de två partier som C där utesluter samarbete med.

– När det gäller SD skiljer vi oss extremt mycket åt i synen på människors lika rätt och värde. Den problematiken finns inte med Vänsterpartiet.

Innan Vänsterpartiet i Sollefteå inledde samarbetet med C styrde man i decennier ihop med Socialdemokraterna. Ulf Breitholtz (V), som sitter i kommunstyrelsen, är nöjd med skiftet.

– Det var lockande att sätta traditionerna på prov och hitta något nytt. Den attityd som C har nationellt är besvärande. Jag brukar säga till Johan Andersson att han kan tala om för Annie Lööf att det går väldigt bra att samarbeta med Vänsterpartiet.

Ulf Breitholtz pekar på landsbygdspolitiken som något C och V har gemensamt.

– I Sollefteå har vi starka väljarbaser i periferin, säger han.

Sett i backspegeln är han kritisk till hur det tidigare samarbetet med S fungerade.

– Vi har upplevt samma sak som mitt parti talat om nationellt. Vi har varit lite som en dörrmatta och inte kunnat föra fram vår politik, så är det inte nu.

Han kan tänka sig ett samarbete mellan hans parti och C även i rikspolitiken, med vissa förbehåll.

– Det kan gå om man kan tygla dem. De får ju inte föra fram tokliberala förslag.

Läs mer: Nytt storbråk om ockupationen i Sollefteå  (4/2 2021)

 

Mandatfördelning i valet 2018

Sollefteå

Socialdemokraterna 16

Västra initiativet 9

Centerpartiet 9

Vänsterpartiet 6

Sverigedemokraterna 3

Moderaterna 2

Sorsele

Vänsterpartiet 8

Socialdemokraterna 8

Centerpartiet 3

Moderaterna 1

Sverigedemokraterna 1

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev