fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Här skyddar politiska motståndare varandras valaffischer

Publicerad: 18 augusti 2022, 09:04

En vandaliserad affisch på Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Foto: Lars Schröder/TT

Valaffischer välts, rivs sönder och eldas upp i många kommuner. I Helsingborg hjälper partierna varandra med att resa plakat och hålla koll på sabotage.
Miljöpartiet i Trosa vill att alla politiska affischer i kommunen plockas ner – och får stöd av SD.

Ämnen i artikeln:

Val 2022

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Valaffischer förstörs i hela Helsingborg. När moderaten Alexander Svensson insåg omfattningen av vandaliseringen samlade han kommunfullmäktiges partier i en grupp där de hjälper varandra med att resa upp välta skyltar och delar information om sabotage, rapporterar Helsingborgs Dagblad. Bland annat har Miljöpartiet sett till att Kristdemokraternas plakat åter blivit synliga för väljarna. 

– Vi försöker att vara schyssta över partigränserna och informera varandra när något har gått sönder och sätta upp skyltarna där det går, säger Alexander Svensson till tidningen.

LÄS MER: Partier polisanmäler förstörda valaffischer: ”Hot mot demokratin”

Miljöpartiet i Trosa hävdar att de rödgröna partierna drabbats värst av plakatsabotage och vill att alla partier i kommunen i solidaritet plockar ner sina affischer, rapporterar Södermanlands Nyheter. Enligt tidningen är det bara Sverigedemokraterna som stöttar förslaget.

– Våra lokala distrikt i Sala och Södertälje har helt och hållet struntat i att ha valaffischer i valrörelsen 2022, och vi funderar på att göra samma sak, säger Kent Petersson, ordförande för SD i Trosa, till tidningen.

LÄS MER:

Expert: Så hårda straff kan vandalisering av valaffischer ge

Forskares tips: ”Då scrollar följarna förbi dig” – kampanjmetodernas plus och minus

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev