Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Har man rätt till frihet eller bara till förvaring?

Låt oss prata om sakfrågorna kring personlig assistans och vår gemensamma välfärd. Låt oss prata om hur vi gemensamt stävjar fusket, vad pengarna ska användas till och hur kvalitet ska mätas. Men låt oss först bestämma oss för vad för slags funktionsnedsättningspolitik vi vill ha, Daniel Lindkvist, vd Lystra personlig assistans.

Publicerad: 9 juli 2018, 11:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Sällan pratar man om att en assistanstimme i kommunal regi, förutom att vara av mottagaren upplevd sämre kvalitet, kostar i genomsnitt 30 kronor mer än en i privat dito.”

Foto: Lennart Månsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

AssistansLSSVälfärdFörsäkringskassanRiksdagsvalKommunval

Almedalsveckans femtionde årgång har kommit och gått. Olof Palmes gamla lastbilsflak har sedan länge ersatts med mängder av debatter, diskussioner och workshops som trängs med rosémingel och DJ-battles. Jag avstår själv från att resa dit, något jag annars brukar göra. Jag har tyckt att Almedalen varit en värdefull arena för konstruktiva och givande diskussioner, där det funnits utrymme att utveckla och framföra de problem och den oro jag ser och som våra kunder upplever kring utvecklingen av den personlig assistansen.

Men med åren har jag kommit att uppleva att inte bara frågorna som diskuteras är desamma, utan även svaren. Min upplevelse är att det bara handlar om ord. Det finns väldigt lite egentlig substans i dem, utan handlar mer om att säga rätt saker i rätt sammanhang.

Just denna problematik som omgärdar den personliga assistansen är inte unik för Almedalsveckan. Den är allestädes närvarande och sänker taket i debatten till en nivå där det är svårt att se hur den ska kunna tillföra och utveckla den personliga assistansen. Just den debatt som det i dessa tider vore så enormt viktig att ta.

Vi har ett synnerligen ovisst val i september. I december ska slutsatserna från den pågående LSS-utredningen presenteras. Två stora och avgörande skeenden för LSS i allmänhet och personlig assistans i synnerhet. Vilken väg ska assistansen ta? Ska frihetsreformen personlig assistans utvecklas, avvecklas eller ska den, som i dag, genom en sorts illa dold gerillaverksamhet smygdemonteras under förevändning att ”fusket måste stoppas”, att ”vinstjakten måste stävjas” eller att ”kostnadsutvecklingen måste brytas”. Det är inte detta som det stora vägvalet handlar om. Det handlar om rätten att leva eller att bara överleva. Det handlar om frihet eller förvaring. Det handlar om människors lika värde.

Låt oss minnas att den som har personlig assistans har behov som gör hen beroende av stort och omfattande stöd. Behovet försvinner inte bara för att vi bestämmer oss för att personlig assistans är för dyrt. Om vi är överens om att människor ska ha en grundläggande rätt till ett någorlunda värdigt liv, då måste personlig assistans ersättas med en annan insats. Sällan pratar vi om de alternativkostnader som är förenade med en sådan insats. Förutom att försämra möjligheterna till livskvalitet för den enskilde så är dessa alternativa insatser, såsom hemtjänst eller gruppboende, faktiskt dyrare än assistansen. Samma sak gäller ”vinstjakten” som ska stoppas, enligt vissa till snudd på varje pris. Sällan pratar man om att en assistanstimme i kommunal regi, förutom att vara av mottagaren upplevd sämre kvalitet, kostar i genomsnitt 30 kronor mer än en i privat dito.

Min upplevelse är att de röster, däribland min egen, som höjdes för rätten att leva som andra i samband med Försäkringskassans larm till regeringen om en urspårad tillämpning senhösten 2017 alltmer har tystnat. Det är dags att vi höjer dem igen. Låt oss prata om sakfrågorna kring personlig assistans och vår gemensamma välfärd. Låt oss prata sakligt och faktabaserat om hur vi gemensamt stävjar fusket, om vad pengarna ska användas till och hur kvalitet ska mätas. Men låt oss först och främst bestämma oss för vad för slags funktionsnedsättningspolitik vi vill ha.

Ska den handla om rätten att leva eller bara om att överleva? Ska även den som lever med en funktionsnedsättning ha rätt till frihet eller bara förvaring? Jag tycker att ett räddat liv ska få levas. Vad tycker du?

Daniel Lindkvist, vd Lystra personlig assistans

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev