Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Här är debatterna som flest läste under 2016

Publicerad: 31 december 2016, 00:17

Migration och angränsande ämnen dominerar, men gott om andra teman får välförtjänt utrymme under det gångna debattåret.


När vi summerade 2015 skrev vi att flyktingkrisen och angränsande teman hade satt ett tydligt avtryck på listan över årets tjugo mest lästa artiklar. Och jo, visst var det en hel del artiklar på temat under förra året. Men, då hade vi ännu inte träffat 2016.

När vi nu summerar det här årets mest lästa debattartiklar på Dagens Samhälle är migrationen – och angränsande teman – ännu mer dominerande än förra året.

Ett tydligt diskussionstema under året har varit olika variationer på kultur- och värderingskrockar, oro inför sociala och religiösa krockar, skillnad i kvinnosyn med mera. Topp tre på listan handlar alla om detta, med det öppna brevet från 18 samhällsdebattörer till försvar för det sekulära samhället som klar etta.

Strax bakom finner vi Mustafa Panshiri, svensk polis med afghanska rötter, som med uppmaningen Våga berätta om svenska normer vill bana väg för integration, något som han faktiskt också gör under årets sista skälvande dagar, med ännu en text om normer som publicerades häromdagen.

2016 inleddes med debatt om nyårsfirandet i Köln, som skapade debatt även i Sverige. Hanna Bocander, borgerlig feminist och ks-ledamot (M) i Danderyd, beskrev egna erfarenheter från sina år i Syrien och Jordanien och föreslog att Sverige ska Utbilda nyanlända i jämställdhet från dag ett – en text som blev den tredje mest lästa i år.

Under våren avgick Mehmet Kaplan och debattvågorna gick höga. I en debattartikel avfärdade Muslimska mänskliga rättighetskommittén Kitimbwa Sabuni Kaplans middag med Turkiska riksförbundet som det faktiska skälet. Sabuni menade istället att Troende muslimer har ingen plats i svensk politik. Sabunis argumentation blev den fjärde mest lästa artikeln i år.

På plats nummer fem återfinns årets femte mest lästa text. Debattören Måns Cederberg uppmanar Stefan Löfven att överge den svenska modellen och argumenterar för att helt andra saker byggde Sverige starkt.

Nonsensord gör mig inte mindre funktionshindrad”, röt funktionshindrade Jesper Sandström i en reaktion på Sveriges Radios nya program Funk i P1. Och kritiken funkade bra, Sandström blev årets sjätte mest lästa debattartikel.

På sjunde plats hittar vi återigen debatt om bostadsminister Kaplans avgång. Denna gång är avsändaren en partikollega, närmare bestämt Rebwar Hassan, gruppledare (MP) i Skärholmen, som argumenterar på tvärs med plats nummer fyra på denna lista. ”Sluta avfärda kritiken som islamofobi”, uppmanar Hassan och menar att ursäktandet av Kaplan inom partiet måste få ett slut.

Regeringens höstbudget genererade många artiklar på flera teman, men den som lästes mest skrevs av Christina Rogestam, SPF Seniorernas förbundsordförande. Hon efterlyste de utlovade skattesänkningarna på pensionsinkomster, i den magra höstbudgeten kunde de tydligen inte återfinnas. Pensionärerna sätts på undantag av regeringen, konstaterade SPF på listans åttonde plats.

Januari handlade inte bara om Köln. Tidigt 2016 debatterades även Margot Wallströms lägenhetsaffär med Kommunal flitigt. Hyresgästföreningens före detta ordförande Barbro Engman reagerade på skriverierna på ledarsidorna i en debattartikel som blev den nionde mest lästa. Hyresregleringen är inget som sker på Blocket, poängterade Engman.

Årets tionde mest lästa artikel är skriven av Gulan Avci och får kallas en del i en riktig långkörardebatt – den om könsseparatism i simhallar. Återigen väljer ni kulturrelativismen, skrev Avci efter att ha ilsknat till under en budgetdebatt i Stockholms stadshus.

Utöver de tio nämnda återfinns ytterligare tio i listan här nedan, däribland årets svensk – Amineh Kakabaveh, flitig debatt om ålderskontroller av ensamkommande, diskussion om elever med ADHD samt en önskan om att återupprätta gråsossen.

Botanisera gärna bakåt i listan! Vilka debatter har avancerat, vilka står och stampar? Är det något av nedan ämnen som redan känns färdigdiskuterat? Vad behöver vi komma vidare med? Har du ett debattinlägg rentav - läs tips och skicka in här.

Vi inväntar ivrigt 2017 och önskar alla DS-läsare ett Gott Nytt Debattår!

De hetaste debatterna 2016:

1) Dags att försvara det sekulära samhället

2) Våga berätta om svenska normer

3) Utbilda nyanlända i jämställdhet från dag ett

4) Troende muslimer har ingen plats i svensk politik

5) Dags att överge din svenska modell Löfven

6) Nonsensord gör mig inte mindre funktionshindrad

7) Sluta avfärda kritiken som islamofobi

8) Pensionärerna sätts på undantag av regeringen

9) Hyresregleringen är inget som sker på Blocket

10) Återigen väljer ni kulturrelativismen

11) Folk vet inte vad de pratar om

12) Stora konsekvenser av en slapphänt ålderskontroll

13) Fel att påstå att vi inte vill göra åldersbedömningar

14) Sverige befinner sig på ett sluttande plan

15) Jag kommer alltid bekämpa rasism och kvinnoförtryck

16) Skyll inte bristerna i sjukvården på läkarna

17) Så får elever med adhd en fungerande skolgång

18) Massutvisningarna visar på migrationspolitikens haveri

19) Dags att återupprätta gråsossen

20) Bristen på ålderskontroller en rättsskandal

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News