Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Här är 2014 års hetaste debatter

Publicerad: 23 december 2014, 07:55

Varför förlorade de? Det var en av de frågor som diskuterades efter höstens val.

Invandring, flyktingar och SD. Oroligheterna i vår omvärld har minst sagt letat sig in på debattplats i år, visar topplistan över årets mest lästa debattartiklar på Dagens Samhälles sajt 2014.


I september tog det rödgröna blocket över regeringsmakten och nya ministrar tillträdde, vilket satte avtryck i den heta politiska debatten i Dagens Samhälle. En utnämning som väckte känslor var den av bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP). ”Kaplans islamism är ett allvarligt problem för regeringen” skrev Aje Carlbom, docent i socialantropologi. Artikeln är den mest lästa på DS sajt i år.

Politiskt kaos utbröt i början på december när SD valde att rösta på alliansens budget och fällde regeringen. SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson klargjorde att vårens extraval blir ett val för eller emot invandring och lovade fälla varje regering som inte minskar ”volymerna”.

”Vilka har SD tänkt att vi ska rösta om?” kontrade Jonas Grafström, skribent i det liberala nätverket Migro, i en debattartikel i DS. En artikel som blev vida spridd och som på kort tid seglade upp som årets näst mest lästa.

Författaren och debattören Thomas Gür skrev en replik till tankesmedjan Fores som i ett inlägg i DS hävdade att Sverige avfolkas utan invandring. ”Flyktingar håller inte alls glesbygden vid liv” svarade Gür i artikeln som blev årets tredje mest lästa, och som väckte en diskussion som bland annat fortsatte i SR:s Studio Ett där Thomas Gür och Fores Andreas Bergström möttes för att diskutera sina artiklar.

Skolfrågan var het 2013 och fortsatte att vara det även under 2014. Men i år blev det även en debatt om skoldebatten. ”Media sprider en falsk bild av skolan”, skrev 104 rektorer i ett uppmärksammat debattinlägg. En artikel som fick stort genomslag och som bland annat diskuterades i SVT Debatt som direktsändes från Almedalen.

Jakten på den ryska u-båten i Stockholms skärgård vållade också debatt på senhösten. Flera debattörer ifrågasatte Sveriges försvarsförmåga och ställde krav på upprustning. ”Löfvens show får främmande makt att fnissa”, skrev tre före detta officerare och ubåtsjägare i DS. Också den av årets mest lästa.

Nu tar debattredaktionen jullov. Vi vill tacka alla debattörer samt de krönikörer som skrivit hos oss under året. Vi har er att tacka för att Dagens Samhälle utsågs till Årets digitala tidskrift 2014.

Debattsajten öppnar igen onsdagen 7 januari och då skickar vi ut det första Debattsvepet som du kan prenumerera på här. Första numret av tidningen kommer den 8 januari. Fortsätt gärna att skicka in debattinlägg till debatt@dagenssamhalle.se under helgerna!

Här är hela listan:

1. Kaplans islamism allvarligt problem för regeringen

2. Vilka har SD tänkt att vi ska rösta om? 

3. Flyktingar håller inte alls glesbygden vid liv

4. Gör upp med rasismen i vården - tillåt hijab

5. Anna Kinberg Batra ett perfekt val för SD

6. Svensk migrationspolitik bygger på SD:s fantasier

7. Jämtin: Nu måste alla ta ansvar för att blockera SD

8. Bryt tabut om Sveriges extrema asylpolitik

9. Kaplans uttalande om Palestina väcker frågor

10. Kretsen bakom Kaplan förringar terrorism

11. 104 rektorer: Media sprider falsk bild av skolan

12. Svenska flyktingpolitiken står inför ett haveri

13. Hoten mot Birro tecken på ett samhällsproblem

14. Sahlinismens förnekelse orsakade krisen

15. Granskning blir till svartmålning i SVT

16. Löfvens show får främmande makt att fnissa

17. Fryshusets vd: Demonstrationeon mot nazisterna var felriktad

18. MP sålde ut vetot mot en skolministerpost

19. SD fångade en verklighet som negligerats

20. Littorin: Det här var här det gick fel för Moderaterna

Karin Lundahl

Webbredaktör

kl@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev