tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Handikappförbunden: Norge är ett föredöme

Norge har hunnit långt när det gäller tillgänglighet och arbetar strategiskt för att uppnå ett så kallat universellt utformat samhälle. Flera andra länder följer efter. Nu behöver Sverige lära av Norge och tillsätta en parlamentarisk kommitté som utreder vad som behöver göras för att vi ska nå målet om ett samhälle som är tillgängligt för alla.

Publicerad: 15 december 2014, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Norge är ett tillgängligare land som Sverige bör lära av, tycker Handikappförbunden.


Ämnen i artikeln:

TillgänglighetSamhällsplaneringFunktionsnedsättningFunktionsvariation

Personer med funktionsnedsättning är inte delaktiga i samhället på samma sätt som den övriga befolkningen. En lägesrapport från Myndigheten för delaktighet från maj 2014 visar bland annat att arbetslösheten är högre och den ekonomiska utsattheten är större än i andra grupper. Bristande tillgänglighet gör också att många människor med funktionsnedsättning exkluderas från vardagliga aktiviteter som att handla, resa, besöka teatern eller gå till frisören – sådant som är självklart för andra.

Begränsad delaktighet beror bland annat på brister i utformningen av byggd miljö, transporter, information, kommunikation och verksamheter. Men genom att ratificera FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning har Sverige åtagit sig att alla nya produkter, tjänster, miljöer, infrastruktur med mera ska utformas enligt principen om det universellt utformade.

Universell utformning innebär att samhällsplaneringen utgår från att människor har olika förutsättningar, behov och önskemål. Det gäller inte bara människor med funktionsnedsättning utan även personer med barnvagn, människor som är tillfälligt skadade, äldre med minskad rörelseförmåga med flera – det vill säga personer som lever under omständigheter som vi alla någon gång hamnar i.

Arbetet med universell utformning innebär att identifiera och åtgärda hinder för delaktighet samt att integrera delaktighetsperspektivet i samhällets strukturer. Genom att ta in funktionshinderperspektivet tidigt i olika processer, skapar man förutsättningar för en långsiktigt hållbar utveckling och förhindrar att grupper ställs utanför.

Norges diskrimineringslag är kopplad till krav på universell utformning och målet är att uppnå ett universellt utformat samhälle 2025. Liknande planer finns i flera konventionsstater. Sverige saknar en tydligt förankrad heltäckande plan. Intentionen att skapa ett inkluderande tillgängligt samhälle har under decennier uttryckts i beslut från regering och riksdag. I juni 2014 fattade riksdagen beslut om bristande tillgänglighet som en form av diskriminering. Trots politiska beslut finns fortfarande betydande hinder för delaktighet.

Handikappförbunden anser att en övergripande parlamentarisk utredning snarast tillsätts för att kartlägga, analysera samt föreslå åtgärder för att nå målet om ett universellt utformat samhälle. Kommittén ska undersöka och ta fram riktlinjer för hur en inkluderande samhällsplanering kan skapas. Kommittén bör bland annat:

- Kartlägga i vilken utsträckning personer med funktionsnedsättning utestängs i samhället.

- Kartlägga vilka normer, standarder, riktlinjer med mera som används i beställningsprocesser av befintliga och nya miljöer, infrastruktur och offentligt finansierad verksamhet.

- Utvärdera vilka styrformer som får störst genomslag.

- Utvärdera i vilken utsträckning erfarenheter från personer med funktionsnedsättning används i samhällsplaneringen. Föreslå åtgärder vid behov.

- Utvärdera behovet av forskning och utbildning på området. Vid behov föreslå åtgärder.

- Med utgångspunkt från utvärderingarna dra slutsatser och lämna rekommendationer till regeringen avseende det systematiska arbetet för ett inkluderande, universellt utformat samhälle i enlighet med FN:s konvention om mänskliga rättigheter.

Ingrid Burman, ordförande Handikappförbunden

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev