Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Han tar över efter långsittaren Kalderén

Publicerad: 30 augusti 2021, 09:23

Richard Livén (M) blir ny kommunstyrelseordförande i Salem.

Moderaterna har utsett Richard Livén som efterträdare till Lennart Kalderén som kommunstyrelsens ordförande i Salem.


Ämnen i artikeln:

Moderaterna

Nyligen meddelade Lennart Kalderén (M) att han efter 23 år avgår som Salems ledande politiker. Ingen annan av de nuvarande lokala toppolitikerna i landet har suttit lika länge.

Nu är det klart att han kommer att ersättas av sin partikamrat Richard Livén, en 54-årig företagare inom friskvård som beskriver sig som ”en glad prick”. Han har varit fritidspolitiker i sju år och är nu ordförande i kultur- och fritidsnämnden samt ledamot i kommunstyrelsen.

Hur känns det att ta över efter Lennart Kalderén, som blivit en institution i Salem?
– Spännande och roligt. Han är fantastisk och hans ledarskap sitter i väggarna. Det är självklart att jag kommer att mötas av att man säger ”så här har det gjorts tidigare”. Men jag hoppas kunna tillföra något positivt. Det handlar ju om två olika ledarstilar, helt klart.

På vilket sätt?
– Han har ju svart bälte i detaljkunskap. Jag kanske kan tillföra andra saker, som att fördela ut ansvar så att laget belastas mer i stället för bara en person. Det är övermäktigt att ta på sig allt själv. Det är inte många som klarar det.

Richard Livén anser att mycket redan är utstakat när det gäller satsningar i Salem framöver. Störst är utvecklingen av stadskärnan och uppförandet av en ny skola.

Det svenska politiska landskapet är komplicerat, konstaterar han. I Salem är det tydligare, Moderaterna är överlägset största parti och en klassisk allians styr i majoritet.

– Det är en fördel att vi har ett väl etablerat allianssamarbete sedan många år tillbaka. Och jag pratar med alla partier. Vi har ett bra samarbete även med oppositionen.

LÄS MER: Här är toppolitikerna som suttit längst. 

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Moderaterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev