Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Han föreslås för topposten i Örebro

Publicerad: 16 augusti 2021, 12:22

John Johansson (till vänster) föreslås bli ny kommunstyrelseordförande efter Kenneth Handberg.

Socialdemokraterna i Örebro föreslår att John Johansson väljs till ny ordförande för kommunstyrelsen efter Kenneth Handberg.


Ämnen i artikeln:

PolitikerSocialdemokraterna

På måndagen offentliggjorde S i Örebro valberedningens kandidat till kommunens högsta politiska uppdrag: John Johansson, i dag kommunalråd med ansvar för området social välfärd.

Han efterträder Kenneth Handberg (S), som i mars meddelade att han skulle lämna uppdraget efter sex år på posten.

John Johansson är 40 år och uppvuxen i Köping. Till Örebro flyttade han för att studera statskunskap. Kommunalråd blev han 2018.

Socialdemokraterna är med 32 procent Örebros i särklass största parti och styr kommunen tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna. John Johansson anser att kommunen har utvecklats väl under de tio år som koalitionen lett den, men att det finns sådant som han är lockad att ta tag i.

– Det handlar inte minst om att säkra jobben och välfärden efter pandemin. Den har belyst att vår välfärd har stora utmaningar och kanske till och med brister, inte minst när det handlar om villkoren för personalen inom äldreomsorgen.

– Och när det gäller hur vi formar samhället framöver är det också klart att den här sommaren, med bränder och översvämningar runt om i Europa, visar på nödvändigheten av att göra det på ett hållbart sätt, säger John Johansson.

S, C och KD styr Örebro i minoritet. Men i och med att oppositionen är rejält splittrad får styret oftast ändå igenom sina förslag. S kommer att gå till val nästa år på egen hand. John Johansson är öppen för diskussioner även med andra partier än C och KD, men säger samtidigt:

– Vi samarbetar väldigt bra i det styre vi haft i tio år och jag ser inget stort behov av att föra nya samtal.

I slutet av augusti ska Socialdemokraternas representantskapsmöte ta ställning till förslaget att utse John Johansson till kandidat. I slutet av september kan han av fullmäktige väljas till kommunstyrelsens ordförande.

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

PolitikerSocialdemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev