lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Hållbara jobb skapas när djurindustrin avvecklas”

Djurindustrin får flera orättvisa fördelar och subventioner trots att den är så skadlig. Det är dags för riksdagen att genomdriva en skatteväxling som gör animalier dyrare och miljövänliga vegetabilier billigare. Detta skulle skapa många nya jobb inom den miljövänliga livsmedelssektorn.

Publicerad: 10 oktober 2017, 08:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Pengarna som går till att subventionera kött och komjölk skulle i stället kunna gå till jobbskapande samhällsinvesteringar. Foto: Hin255, Colourbox


Ämnen i artikeln:

LivsmedelDjurskyddKlimatNäringslivetSkatter

Riksdagsmotionen ”Främja växtbaserad mat” lämnades in 29 september av Kent Härstedt (S) och Yasmine Larsson (S). De vill att konkurrensen inom livsmedelssektorn sker på lika villkor så att växtbaserade produkter kan utvecklas.

Djurens parti stödjer motionen eftersom framtidens miljösmarta och djurvänliga livsmedelsjobb sannolikt finns inom den växande vegoindustrin där Oatly, Simris Alg och Food for Progress utvecklat innovativa produkter med stor exportpotential.

På den internationella skolmjölksdagen 27 september begärde Oatly, som producerar havrebaserade drycker, att Konkurrensverket ska granska skolmjölksstödet eftersom det gynnar miljöskadlig animalisk jordbruksproduktion framför vegetabilisk. Det är ett absurt exempel på EU:s stöd till animaliska produkter som snedvrider konkurrensen inom livsmedelssektorn. Det innebär att djur som äts och komjölk som dricks i Sverige kostar skattepengar som kunnat användas till jobbskapande samhällsinvesteringar i exempelvis infrastruktur, sjukvård och skola.

Djurindustrin får fler orättvisa fördelar och subventioner trots att den är så skadlig. Närmare halva värdet av jordbruksproduktionen i Sverige består av subventioner, enligt Timbro-rapporten ”Människorna, marken och makten”. Varje år kostar det europeiska jordbrukssubventionerna till lantbruk, fiske, miljöarbete och landsbygdsutveckling omkring 54,9 miljarder euro, vilket är över 40 procent av EU:s budget. 

FN-rapporten Livestock’s Long Shadow pekar ut miljöskadliga animalier som de allra mest subventionerade produkterna. Animalier subventioneras i flera led. Både foderodlingen och djurhållningen får bidragspengar.

De externa kostnaderna för djurindustrin är enorma. Enligt FN-rapporten Livestock’s long shadow är djurhållningen en huvudorsak till markförstöring, klimatförändringar, luftföroreningar, vattenföroreningar och förlust av biologisk mångfald. Dessutom betalar djuren den högsta externa kostnaden i och med att de plågas och dödas.

Trots alla subventioner minskar antalet heltidsbönder i Sverige snabbt. Därför är det hög tid att fokusera på en övergång till ett konkurrenskraftigt växtbaserat jordbruk. Riksdagen borde genomdriva en skatteväxling så att animalier blir dyrare och miljövänliga vegetabilier billigare. Riksdagen och regeringen bör också satsa resurser på forskning och utveckling av ny teknik som gör att innovativa, bättre vegetabiliska produkter kan tillverkas och säljas. På så sätt kan konsumtionen av djur fasas ut. Detta skulle skapa många nya jobb och företag inom den miljövänliga livsmedelssektorn.

Det skulle gynna Sveriges miljövänliga vegoföretag som exempelvis Oatly som nu finns i över 20 länder i Europa och Asien, Simris Alg som fick årets Livsmedelspris för sina algbaserade omega-3-produkter och Food for Progress som utvecklat det växtbaserade köttet Oumph som idag finns i många svenska livsmedelsbutiker.

Kent Härstedt (S) och Yasmine Larsson (S) skriver i sin motion att Sverige behöver underlätta för export och större lösningar kring växtbaserat så att Sverige kan positionera sig på en marknad för sund mathållning. Tyvärr kommer antagligen motionen att röstas ner med en bred riksdagsmajoritet. Djurens parti behövs i Sveriges riksdag 2018 för att driva på framtidens hållbara livsmedelspolitik. Det är fullt möjligt med tanke på att vårt systerparti, Partij voor de Dieren, ökade från två till fem parlamentsplatser vid det holländska valet tidigare i år.

Simon Knutsson, nationalekonom och partiledare för Djurens parti

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev