Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Håll vallöftet - bilda regering

Hur ska allianspartierna agera i opposition när DÖ är uppriven? Det är dags att titta på de löften Alliansen gav inför valet i fjol, och vad dessa nu kräver av dem.

Publicerad: 12 oktober 2015, 08:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nu gäller inte DÖ längre, och då återstår än en gång Alliansens vallöfte från augusti 2014.

Foto: Anders Wiklund, TT


Ämnen i artikeln:

Alliansen

För att kunna blicka framåt på ett sätt som förmodligen även ger tillbaka en del av det stora legitimitetstapp som DÖ förorsakade dessa partier, bör man börja med att blicka bakåt.

Ty i och med att DÖ inte längre finns som en överenskommelse mellan sex partier i riksdagen, är vi i ett politiskt-moraliskt perspektiv tillbaka i det löfte som Alliansen gick till val på och som den stadfäste i en artikel på DN-Debatt, den 21 augusti 2014, och vilken de dåvarande fyra partiledarna hade undertecknat tillsammans.

I den angavs två rekvisit på vilka allianspartierna var beredda att ”släppa fram” en annan regering än det alternativ som Alliansen representerade. Så här skrev de fyra:

Vi kommer inte att släppa fram en regering som inte har visat att den har förutsättningar att få igenom sitt förslag till statsbudget.

Vi fyra allianspartier är beredda att ta ansvar för Sverige och samtidigt isolera Sverigedemokraterna. Vi vill fortsätta göra Sverige bättre och söker därför återigen väljarnas förtroende. Vi är samtidigt beredda att släppa fram en rödgrön regering om den blir större än våra fyra partier. I dagsläget vet dock ingen hur ett sådant rödgrönt alternativ skulle se ut.

Det första villkoret var att inte släppa fram en regering som ”inte har visat att den har förutsättningar att få igenom sitt förslag till statsbudget”.

DÖ var ett avsteg från detta vallöfte. Regeringen Löfven kunde inte visa förutsättningarna att få igenom sitt förslag till budget, och Alliansen gick med på att ge regeringen dessa förutsättningar genom att via DÖ lova att lägga ned sina röster om regeringens budget riskerade att falla.

Men nu gäller DÖ inte längre och då återstår det vallöfte som Alliansen gav om att kräva att regeringen visar att den har dessa förutsättningar. (Man kan ju formalistiskt hävda att Alliansen redan har ”släppt fram” regeringen i och med DÖ, men frågeställningen om regeringen Löfven har förutsättningar att få igenom sin budget, utan att Alliansen lovar att bistå den med detta, kommer att prövas vid varje budgetomröstning två gånger om året. Att lägga enskilda partimotioner för att slippa lägga ned sina röster var ju bara ett sätt att slippa skammen inför väljarna.)

De andra vallöftet som uttalades i DN-artikeln var beredvilligheten att ”släppa fram en rödgrön regering om den blir större än våra fyra partier”. Också här svek Alliansen sitt vallöfte genom att ingå DÖ. Den släppte fram en minoritetsregering som hade färre mandat än de fyra partierna, med rekvisitet och som det kom att bli, det uttryckliga kravet, att regeringen Löfven skulle ha med Vänsterpartiet i sitt budgetunderlag.

Nu gäller inte DÖ längre, och då återstår än en gång vallöftet från augusti 2014. För att leva upp till sitt vallöfte måste nu Alliansen alltså antingen kräva att Vänsterpartiet ingår i en minoritetsregering tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, eller att Alliansen får bilda regering. (Alla andra lösningar, till och med att stödja en minoritetsregering med S som ensamt regeringsparti vore att svika vallöftet.)

Notera dock att även en regering som består av V+S+MP fortfarande måste visa att den har förutsättningar att få igenom sin statsbudget – och då utan att kunna förlita sig på DÖ.

Enligt vallöftena och med decemberöverenskommelsen uppsagd, ser jag inget annat alternativ för Alliansen än att nu försöka bilda regering. Alliansens partiledare kan inte än en gång smita från vare sig de löften deras partier utfärdat eller det ansvar som väljarna gett dem.

Thomas Gür, företagare och skribent

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Alliansen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev