Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Håll kyrkporten öppen för fler

Vi lever i en turbulent tid och behovet av existentiell vägledning är stort. Men då måste kyrkporten hållas öppen för människor av olika politiska åsikter, menar Jenny Sonesson i ett svar till biskop Eva Brunne.

Publicerad: 1 januari 2017, 19:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

FlyktingpolitikReligionMigrationJuluppropet

Jag uppskattar att Eva Brunne, biskop i Stockholms stift, tagit sig tid att bemöta min kritik av Juluppropet, som kräver att Sverige återgår till den gamla flyktingpolitiken. Biskopens svar gör mig dock konfunderad.

”Det är ingen politisk agenda som driver oss i de kristna samfunden. Det är tron på den Gud som skapat oss och givit oss namnet människa.”.

Att bekvämt hänvisa till en gudom för att slippa diskutera har skett i alla tider, inte minst i teokratier. Självklart ska även kristna ledare få framföra politiska åsikter i en demokrati men man bör vara tydlig med att det handlar om en tolkning av religionen. Faktum är att den teologiska bredden och mångfalden inom kristendomen är mycket stor, både i äldre tid och i vår tid. Ett modernt exempel är högerkristna abortmotståndare som vill förbjuda kvinnor att avbryta graviditet med hänvisning till Bibeln.

Den hårdaste flyktingpolitiken i EU förekommer tyvärr i några av de länder där kristendomen är som starkast, som Polen och Ungern. 2011 skrevs det till och med in i ungerska grundlagen att kristendomen håller samman landet.

Invandrarlandet Kanadas liberala premiärminister Justin Trudeau, som är omhuldad av svenska vänsterpolitiker, uppger att han är djupt troende efter sin yngre brors död. Det är inte alls säker att Trudeau, fast han är kristen, skulle stödja Juluppropet. Av säkerhetspolitiska skäl vill Kanada endast ta emot utvalda familjer som asylsökande, inte ensamkommande tonårspojkar och unga män.

Juluppropet har, när detta skrivs, inte ens lyckats samla 33 000 namnunderskrifter, varav många är från anställa och förtroendevalda. Det är ingen imponerande siffra med tanke på att Svenska kyrkan har över sex miljoner medlemmar, dock en krympande skara. I år har över 83 000 har begärt utträde ur Svenska kyrkan och då är december inte medräknat. Det är nästan dubbelt så många som under rekordåret 2015. Det borde vara en alarmklocka för Eva Brunne och hennes kollegor.

Ordet profan var ursprungligen det land som låg utanför ett tempelområde. Gör inte misstaget att förvandla det sakrala kyrkorummet till en valstuga med lågt i tak.

Vi lever i en turbulent tid där behovet av existentiell och andlig vägledning är större än någonsin. Här kan kristna samfund spela en unik roll som de politiska partierna, socialtjänsten och psykiatrin har svårt att fylla. Men då måste kyrkporten hållas öppen och människor känna sig välkomna oavsett sina politiska åsikter. Det finns trots allt en majoritet i vårt folkvalda parlament för den nya flyktingpolitiken.

Jenny Sonesson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev