Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Gymnasieelever får komma tillbaka till skolan

Publicerad: 25 mars 2021, 08:50

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Fjärr- och distansundervisning för elever i gymnasieskolan upphör från den 1 april. Men det innebär inte att man blåser faran över enligt utbildningsminister Anna Ekström (S).


På en pressträff ger ministern beskedet att Folkhälsomyndighetens rekommendation om blandning mellan distansundervisning och på plats-undervisning i skolan inte förlängs efter påsklovet.

Utbildningsministern poängterar samtidigt att det inte innebär att all undervisning nu kommer ske på plats.

– För väldigt många gymnasieelever kommer det antagligen att fortsätta med viss distansundervisning, i den mån det krävs av smittskyddsskäl på den orten, eller för att hålla ner trängsel i skolan eller kollektivtrafiken, säger Anna Ekström (S).

Regionala smittskyddsläkare kommer även i fortsättningen att kunna bestämma om en skola ska gå över till fjärr- eller distansundervisning.

– Jag skulle vilja att skolans huvudmän gör ett omtag och gör skolans verksamhet så smittsäker som möjligt. Allt för att skolans undervisning ska bli så öppen som möjligt under våren, säger Anna Ekström.

Enligt Folkhälsomyndigheten bottnar beskedet i att de negativa konsekvenserna av att hålla skolorna stängda väger tyngre än förtjänsten.

För skolorna gäller det nu att fortsätta jobba förebyggande, framhåller Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

– Det handlar om att se skolan som den arbetsplats den faktiskt är. Det är också upp till var och en som är i miljön att följa reglerna, säger hon.

Även hon betonar att det kan bli aktuellt för gymnasieskolor att fortsätta med distansundervisning om smittoläget kräver det.

– Vi har ett bekymmersamt läge med mycket smittspridning och de allmänna råden måste följas. Vi vuxna måste vara duktiga förebilder. Vi måste hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom, säger hon vidare.

Britta Björkholm öppnar även för mer omfattande testning i skolmiljö och nämner antigentester som ett möjligt verktyg för att fortsatt kunna hålla gymnasieskolor öppna. I vilken omfattning den metoden skulle användas eller när kan hon dock inte svara på.

– Exakt när är svårt att säga, vi jobbar på det.

Anna Ekström tar också upp det kommande studentfirandet, som hon betonar inte kommer att kunna se ut som vanligt.

– Ni vet säkert redan att Transportstyrelsen har kommit med regler kring flak och dylikt, säger Ekström och fortsätter:

– Jag vill säga till er på gymnasiet, som de vuxna ni är, så litar jag på att de här reglerna kommer att följas. Att klara gymnasiet är alltid en bedrift och det är alltid värt att fira, men det ska firas på ett smittsäkert sätt.

TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev