Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Gyllene tillfälle att ställa terrorister inför rätta”

De läckta dokumenten med uppgifter om IS-medlemmar ger det demokratiska samhället en möjlighet till övertag. Tillfället är gyllene att ställa terrorister och de som varit på terrorresor till rätta.

Publicerad: 10 mars 2016, 10:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Med fyndet av namn på 22 000 IS-medlemmar så vänds turen till den demokratiska rättsstatens fördel.


Ämnen i artikeln:

ExtremismKriminalitetTerrorism

Ett uttryck säger att som stat måste vi ha tur varje gång för att undvika en terrorattack, medan terroristen bara behöver ha tur en gång för att genomföra sitt terrordåd.

Med det nu gjorda fyndet av namn och kontaktuppgifter med mera på 22 000 IS-medlemmar så vänds turen till den demokratiska rättsstatens fördel. Det handlar om deltagare från 51 länder. Först när de fyllt i 23 frågor och blivit godkända kunde introduceras i organisationen.

Ett antal namn är redan välkända och kan fungera som ett underlag i verifierandet av listans äkthet och relevans. Registret överlämnades av en IS-avhoppare till den brittiska tv-kanalen Sky News, efter att ha stulits från IS interna säkerhetspolis.

Terrorister är svaga. Det är därför de är terrorister. Med statsembryot IS var de starkare. Sedan en tid blir de åter allt svagare och alltmer sektliknande.

De närmar sig ett klassiskt ”endstate” med kraftiga förluster i form av manskap och prestige, en tilltagande misstro, läckor som söker förhandla sig till personligt skydd etcetera.

Men framförallt ser vi en omvandling till nya nätverk med ledare som är mer hårdföra och mer renläriga.

Terrorn är universell och evig, vilket gör det angeläget att förstå två delar:

1. Det strategiska inflytandet. Terroristernas berättelser överlever människan och återberättas över tiden. Desto starkare innehåll av orättvisa och förödmjukelser, men också kitt i form av ideologi och religion, desto större chans att berättelserna överlever och traderas från generation till generation.

2. Individerna som bildar nätverken och organisationerna fortsätter nu någon annanstans och delvis i ny skrud. De som nu lämnar IS i Syrien/Irak fortsätter i till exempel Sahel/Maghreb. Andra återvänder till Europa för att utföra traditionell terror, eftersom de utan sitt statsembryo nu åter är svaga. De är hänvisade till medlet terrorism.

Den nu läckta listan gör det möjligt att kartlägga individerna och deras nätverk men också berättelserna som ger dem sitt strategiska inflytande.

Om listan kan verifieras så innebär detta rätt hanterat två avgörande slag mot extremism och terrorism. Detta försämrar möjligheten för IS och dess efterföljare att fortsätta driva den polariserande hatande fundamentalistiska berättelsen.

Motståndaren - vi i det demokratiska samhället - kan nu rentav skaffa oss övertag över berättelserna.

Här finns nu ett gyllene tillfälle att identifiera individer och delegitimera såväl berättelserna som berättarna och gärningspersonerna.

Här ges nu även en omedelbar möjlighet att ingripa mot de individer som bildade och ansvarade för nätverket och terrorstaten IS och som har tänkt flytta vidare till nästa region för att terrorisera.

De är ju ett resande sällskap i krigsbrott, folkmord, brott mot mänskligheten och terrorbrott i alla dess former. Det är nu dags att använda såväl de lagrum som redan existerar i svensk rätt som de som nu strax blir tillgängliga.

Dit hör att utreda och åtala de som finansierar, rekryterar, uppmuntrar och organiserar terrorism. Vi behöver också utreda och åtala den som misstänks ha finansierat, organiserat eller på annat satt bidragit till terrorresor.

Vidare ingår även att utreda och åtala den som misstänks ha deltagit i utbildning och träning av stridande.

Vidare ingår att utreda och åtala den som misstänks ha deltagit i en terrororganisation/-nätverk som resande stridande terrorist i en väpnad konflikt. Nu är ett gyllene tillfälle.

För en gångs skull verkar vi få en lagstiftning på plats just som de bevis uppenbarar sig som behövs för att lagen även ska kunna tillämpas med verkan i målet.

Marcus Brixskiöld, Expert på extremism, terrorism och demokratipolitik, (S)-bloggare på Brix Ski Blog

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev