torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Grovt valfusk utreds i Göteborg

Publicerad: 2 december 2022, 10:14

Det misstänkta brottet har ägt rum i Göteborg.

Foto: Johan Nilsson/TT

Det pågår en förundersökning om valfusk i Göteborg. En person har delgivits misstankar om ​grovt otillbörligt verkande vid röstning, skriver Expressen.

Ämnen i artikeln:

GöteborgVal 2022

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


Det var i tisdags som en person togs in till förhör och delgavs misstankarna om grovt valfusk. Enligt Johan Lindmark, åklagare vid riksenheten mot korruption, nekar personen till anklagelserna. 

Det misstänkta brottet, som kan ge upp till fyra års fängelse, ska ha skett vid en förtidsröstningslokal och enligt åklagaren är ingen politiker inblandad. 

– Att ett brott rubriceras som grovt kan ske av olika anledningar, en är att det framförts olaga hot. Här handlar det om två privatpersoner där det påstås att ett hot framförts. Det handlar inte om någon vittgående konspiration eller ett angrepp mot demokratin, så mycket kan jag säga, säger Johan Lindmark till Dagens Nyheter. 

Valnämnden i Göteborg har rapporterat om bland annat kritik mot långa köer till vallokaler, men valchefen Frida Nowotny känner inte till något om händelsen som åklagaren utreder. 

– Det här är första gången jag hör om detta, säger hon till Expressen.  

Drygt 400 överklaganden har efter valen den 11 september lämnats in till valprövningsnämnden. 150 gäller kommunval, 110 regionval och övriga gäller valet till riksdagen. 

LÄS MER: Experten: Så bör politiker bemöta desinformation

Valfusk – så säger lagen

Att försöka påverka val, valutgång eller ta reda på vad någon röstar på är olagligt. Det finns tre typer av brott:

Otillbörligt verkande vid röstning.
Försök att hindra en omröstning, påverka valresultat eller påverka genomförandet av ett val. Straffskalan är böter eller fängelse i högst sex månader. Vid grovt brott kan fängelsestraffen bli fyra år.

Valrättsbrott/rösträttsbrott
Att ta emot eller begära en otillbörlig förmån för att inte rösta eller rösta på ett visst sätt. Straffskalan är böter eller fängelse i högst sex månader.

Brott mot rösthemlighet/valhemlighet
Att man försöker ta reda på hur någon röstar mot dennes vilja. Straffskalan är böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: Valmyndigheten

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev