måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Grön Ungdom: Omänskligt skicka tillbaka båtarna

Att skicka tillbaka människor till platser där deras liv riskeras är inte rätt. Majoriteten av flyktingarna på båtarna i Medelhavet flyr under krig och förföljelse, skriver Grön Ungdom Syd i ett svar till KDU Skånes ordförande Adam Davidsson.

Publicerad: 7 september 2015, 08:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det inte rätt att skicka tillbaka människor till platser där deras säkerhet riskeras. Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeFlyktingkrisenEUAsylsökandeFlyktingpolitik

REPLIK. Den 25 augusti skrev KDU Skånes ordförande Adam Davidsson på Twitter om sina lösningar på tragedin på Medelhavet. Hans förslag går ut på att beordra kustbevakningen att bogsera tillbaka flyktingar till sina startdestinationer.

Kritiken var omfattande, både inom det egna förbundet och från andra. Trots detta har Adam Davidsson valt att stå på sig, och förklarade sina åsikter i en debattartikel i Dagens Samhälle (2/9).  

Grön Ungdom är mycket kritiska till Davidssons förslag, främst utav två skäl. För det första är det inte rätt att skicka tillbaka människor till platser där deras säkerhet riskeras. Majoriteten av människorna på båtarna är på flykt från krig och förföljelse och är legitima flyktingar med asylskäl. Libyen, varifrån de flesta av båtarna utgår, är ett land som präglas av inbördeskrig.

Att skicka människor till sådana förhållanden vore att riskera deras liv och skulle vara raka motsatsen till den solidaritet och medmänsklighet Sverige och EU bör stå för.

Det andra skälet till vårt motstånd är att Davidssons förslag bryter mot Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna. 2012 slog Europadomstolen fast att agerande av det slag Davidsson föreslår är en kränkning av de mänskliga rättigheterna.

Även Australiens gränspolicy, som liknar den Davidsson föreslår, har fått svidande kritik och fördömts av både UNHCR och flertalet människorättsorganisationer, som bland annat kallat den människorättsvidrig. Att genomföra Davidssons förslag vore av dessa skäl ett brott mot internationell lagstiftning.

I sin artikel i Dagens Samhälle argumenterar Davidsson för att det är djupt omoraliskt att systemet tvingar flyktingar att sätta sig på osäkra båtar för att ta sig till Europa. Den analysen delar vi i Grön Ungdom till fullo. Medan Davidsson därutöver kritiserar tanken på fri migration vill vi göra det lättare att ta sig till EU. Vi måste öppna upp för lagliga vägar till Europa, utöver kvotflyktingsystemet.

Davidsson kritiserar förslaget att öppna våra gränser för dem som flyr. Detta med argumenten att de europeiska välfärdsstaterna skulle krascha av det och att utvecklingsländer till stor del skulle tömmas på medelklass.

Frågan om flyktingmottagande handlar i slutändan om medmänsklighet. Det handlar om huruvida vi ska öppna våra hjärtan och ta emot dem som flyr till vårt land och vår kontinent, eller om vi i stället ska tvinga tillbaka dessa människor till krig och förtryck.

Grön Ungdom är tydliga: vi måste riva murarna till Europa och ta emot de som flyr.

Axel Hallberg, klimatpolitisk talesperson Grön Ungdom

Malte Roos, språkrör Grön Ungdom Malmö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev