tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Göran Stiernstedt hyllar Ing-Marie Wieselgren: ”Hon fick saker att hända”

Publicerad: 7 juli 2022, 08:49

Göran Stiernstedt minns Ing-Marie Wieselgrens stora engagemang och envishet.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Ing-Marie Wieselgren hade en enorm energi och lyfte psykiatrin i Sverige. Det uppger sjukvårdsexperten Göran Stiernstedt, som under fem år var hennes chef på SKR.
”Hon var unik”, säger han. Sjukvårdsstrategen Anna Nergårdh instämmer.
– Hon hade en genuin tro på att inkludera alla människor i ett hälsosamt samhällsbygge.

Ämnen i artikeln:

PsykiatriSKRMordet i Almedalen

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Göran Stiernstedt är tagen av beskedet att Ing-Marie Wieselgren, SKR:s samordnare för arbetet för psykisk hälsa, mördats i Visby.

– Jag är otroligt berörd. Jag mötte henne på Gotland i måndags. Hon var sitt gamla vanliga energiska jag, säger han när Dagens Samhälle når honom på torsdagen.

Han har den djupaste respekt för sin tidigare kollega. Göran Stiernstedt ledde 2008-2013 SKR:s avdelning för vård och omsorg och var under fem år Ing-Marie Wieselgrens chef.

– Det som gjorde henne speciell var hennes enorma energi, entusiasm, engagemang och envishet. Även om det kunde verka lite motigt så gav hon inte upp. Hon var unik och fick saker att hända. 

– Jag ser henne framför mig när hon går med väldigt snabba och energiska steg. Och samtidigt med ett litet leende på läpparna.

Ing-Marie Wieselgren var även innovativ, framhåller Göran Stiernstedt. Bland annat var hon tidigt ute med att tala om sociala investeringar.

– Det är ju något som vem som helst skulle ha gett upp om eftersom det är svårt i förhållande till gällande regelverk. Men det gjorde inte hon utan hon tog ständigt nya kontakter i frågan.

Människor lägger ner blommor för Ing-Marie Wieselgren på Donners plats i Visby.

Foto: Henrik Montgomery/TT

LÄS MER: Mordet på Ing-Marie Wieselgren: Misstänkt man erkänner brott

Förutom rollen som samordnare för arbetet för psykisk hälsa var Ing-Marie Wieselgren också projektledare för Uppdrag Psykisk Hälsa, ett samarbete mellan regeringen och SKR. Hon var även överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och tidigare huvudsekreterare i Nationell psykiatrisamordning.

– Psykiatrin är något som, trots att det är så stort och betydelsefullt, alltid riskerar att komma i andra hand jämfört med teknisk sjukvård. Ing-Marie lyfte psykiatrin och såg till att vi inte kunde glömma bort den, säger Göran Stiernstedt.

Att Ing-Marie Wieselgren berörde många människor är tydligt, inte minst genom den stora mängden inlägg som nu publiceras om henne i sociala medier. Bland mycket annat var hon en uppskattad medverkande i SR:s Tankar för dagen. Hennes inslag från i februari i år om kriget i Ukraina har fått många lyssnare.

Ing-Marie Wieselgrens ord från Tankar för dagen delas av många på sociala medier. Ett citat från SR-inslaget välkomnade besökare på minnesgudstjänsten i Visby på torsdagen.

Foto: Johan Delby

Anna Nergårdh är hälso-och sjukvårdsstrateg. Hon verkade tidigare som chefsläkare och biträdande landstingsdirektör i Stockholm och har också varit utredare av god och nära vård. I många år har hon känt Ing-Marie Wieselgren.

– Jag kom i kontakt med henne redan när jag jobbade i Region Stockholm och sedan fördjupades samarbetet under utredningen, framför allt i vårt arbete som gällde psykisk ohälsa.

– Det som hänt är ett avskyvärt dåd mot en människa som hade så mycket kvar att göra och att ge. Hon blev mördad på öppen gata mitt i steget på en plats som hon älskade att vara på.

Även Anna Nergårdh beskriver Ing-Marie Wieselgren som en unik person.

– Hon hade en genuin tro på att inkludera alla människor i ett hälsosamt samhällsbygge. Hon var verkligen en urkraft i de här frågorna. Samtidigt som hon arbetade med hela systemet så var hon också en så varm och närvarande person. Det var väldigt lätt att få en personlig relation till Ing-Marie.

Ing-Marie Wieselgren inspirerade många människor, säger hon.

– Hon var en person som aldrig gav upp. Hon tänkte att det ska finnas ett sätt för varje människa att må bra. Det är så otroligt imponerande att hon har vigt sitt liv åt den gärningen.

Det finns många som nu kommer att driva Ing-Marie Wieselgrens arbete vidare, framhåller Anna Nergårdh.

– Det ska inte få upphöra för att onda krafter har avslutat hennes liv. Hon har verkat hos många som inte alltid blir hörda och sedda och då blir förlusten på något sätt ännu större. 

LÄS MER: DS intervju med Ing-Marie Wieselgren från 2020 – ”Jag vill lyfta det här området” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev