Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Gör utbildning avgiftsfri för utländska studenter

Om Sverige ska hänga med i den internationella konkurrensen behövs rejäla reformer för bättre konkurrens, mer samverkan och ökad kvalitét i den högre utbildningen. Centerpartiet har på vår partistämma och i riksdagen nyligen föreslagit en rad reformer för en högskola i världsklass. Ett förslag är att högskolan åter ska bli avgiftsfri för utländska studenter.

Publicerad: 29 oktober 2015, 09:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Centerpartiet vill underlätta för utomeuropeiska studenter att studera i Sverige.


Ämnen i artikeln:

HögskolanStudenter

Genomströmningen och examensåldern i högskolan är bland de sämsta i OECD. Det är ett slöseri med skattemedel och med människors kompetens. Med ett flexibelt terminssystem, där studenter kan läsa en extra termin i stället för att ha sommarlov, så höjer vi hastigheten i alla utbildningar och gör att människor kommer i rätt arbete tidigare. Som en bonus slipper studenter oroa sig över försörjningen under sommarmånaderna.

Många studenter som studerar till exempelvis lärare eller sjuksköterskor riskerar att förlora i livsinkomst, enligt en kartläggning som Saco har gjort. Den rödgröna regeringens förslag om att höja marginalskatterna gör att det kommer löna sig ännu sämre med utbildning i Sverige. Vi behöver sänka marginalskatterna och höja brytpunkten för statlig inkomstskatt, så att det lönar sig för fler att utbilda sig.

Resursfördelningssystemet till lärosätena måste utvecklas och fokusera mer på kvalitet än på antal elever. Centerpartiet vill att fördelningen av resurser till lärosätena i större utsträckning fördelas efter kvalitet och samverkan med den regionala arbetsmarknaden.

Regeringen går tyvärr i motsatt riktning och har föreslagit att det kvalitetsbaserade resursfördelningssystemet som Alliansen införde ska tas bort. Det är fel väg att gå. Om utbildningen ska stärkas måste kvalitét och samverkan premieras. Fler studentmedarbetaravtal skulle underlätta detta.

Lärosätena måste bli mer autonoma och mer makt behöver flyttas från politikerna till professionen. Vi behöver därför mer fristående lärosäten, likt stiftelser. I dag är tre lärosäten stiftelser, vilket ger ökad självständighet och möjlighet att anpassa sin verksamhet efter lokala förutsättningar.

Konkurrens ökar kvalitén och bidrar till en mångfald av lärosäten. Det behöver därför bli enklare för internationella lärosäten och privata aktörer att etablera sig i Sverige. Regelverket måste ses över och förbättras för nya etableringar. Mer privat finansiering av högskolorna skulle stärka kopplingen till näringslivet och tillföra ytterligare resurser till högskolesektorn. Donationer till lärosäten bör därför göras avdragsgilla.

Internationalisering handlar inte bara om vilka lärosäten som etablerar sig i Sverige, utan också om de studenter som kommer hit.

Centerpartiet vill underlätta för utomeuropeiska studenter att studera i Sverige. Utbildade och drivna människor är en resurs både för vårt samhälle och statskassan. Vi vill därför utreda möjligheten att återigen erbjuda utbildningar fria från studieavgifter även för utländska studenter.

Vi hoppas att högskoleminister Helene Hellmark Knutsson gör verklighet av det här, som var ett socialdemokratiskt vallöfte.

För att Sverige ska fortsätta vara ett land i framkant som är attraktivt för spetskompetens och nya, högteknologiska företag så måste den högre utbildningen vara internationaliserad, av hög kvalitet och ge största möjliga nytta för studenterna.

Vi hoppas att Centerpartiets nysatsning på högskolepolitiken ger det fokus som de här frågorna förtjänar.

Fredrik Christensson, riksdagsledamot (C), talesperson högre utbildning

Alfred Askeljung (C), förbundsordförande Centerstudenter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HögskolanStudenter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev