onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Gör inte Sverige till ett land som splittrar barnfamiljer

I morgon tisdag avgörs många barns öde och framtid, och du som riksdagsledamot har nu avgörandet i din hand. Vi vädjar till dig att tänka över ditt beslut noggrant, skriver Rädda Barnens generalsekreterare i ett öppet brev till riksdagens ledamöter.

Publicerad: 20 juni 2016, 09:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Var #orädd. Rösta rätt för barnens skull, skriver Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda Barnen.


Ämnen i artikeln:

BarnperspektivetBarnkonventionenEnsamkommandeFlyktingbarnÅtstramad flyktingpolitikMigrationMigrationspolitikFlyktingpolitik

Kära riksdagsledamot,

I morgon tisdag är det en stor dag. I morgon avgörs många barns öde och framtid. Du tillsammans med andra kommer avgöra om barn ska få återförenas med sina föräldrar och syskon igen – efter en ofta lång och farlig flykt bort från krig och lidande – eller inte.

Vi vill en sista gång påminna dig om vad det nya lagförslaget innebär för barnen:

· Även om man flyr från ett land i krig är det inte självklart att man definieras som flykting. Många får istället status som alternativt skyddsbehövande och har därmed inte rätt att återförenas med sin familj om det nya lagförslaget går igenom. Majoriteten av de syrier som sökte asyl i Sverige förra året fick uppehållstillstånd som just alternativt skyddsbehövande.

· Uppskattningsvis kommer två tredjedelar av de barn som fått uppehållstillstånd inte att ha rätt att återförenas med sina föräldrar och syskon om lagen blir verklighet.

· Fler barn riskerar att drunkna i Medelhavet. De nya reglerna kommer med stor sannolikhet även att leda till att fler familjer ger sig ut på livsfarliga resor med sina barn då föräldrarna inte vill riskera att aldrig få återse sina familjemedlemmar.

· Lagförslaget strider mot Barnkonventionen som slår fast att alla barn har rätt att återförenas med sin familj om familjen splittrats.

· Barn som skiljs från sin familj hör till de mest utsatta grupperna av barn. De blir lätt offer för våld, övergrepp och exploatering.

· Om de nya reglerna röstas igenom, sällar sig Sverige till den grupp som har den mest restriktiva hållningen till anhörighetsinvandring i EU.

Vi vädjar till dig att sova på saken och tänka över ditt beslut noggrant en gång till inför morgondagen. Och vi hoppas och tror att du i morgon går till jobbet som en #orädd politiker och röstar för barnens självklara rätt att få vara tillsammans med sina familjer.

Du som ledamot har en viktig roll och representerar Sverige, och Sverige vill inte vara ett land som splittrar barnfamiljer.

Om du röstar för barnens bästa, har du en hejarklack på över 40 000 barnrättskämpar i ryggen. Så många blev vi på bara tre veckor. Om lagen däremot röstas igenom, tänker vi bli långt mycket fler #orädda än så. När det blir tydligt för svenska folket vad lagen innebär för barnen, ska vi tillsammans arbeta för att lagen blir så kortvarig som möjligt eller rivs upp.

Var #orädd. Rösta rätt för barnens skull.

Bästa hälsningar,

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda Barnen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev