Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Glasklart att M släppt in SD i stugvärmen

Det är väldig skillnad mellan att få passivt stöd för ett förslag man lägger fram i riksdagen, och att aktivt sitta ned för att söka stöd från ett parti. I det första fallet för man sin egen politik rakt av, i det andra fallet kompromissar man, replikerar Jesper Bengtsson till Maria Abrahamsson (M).

Publicerad: 14 februari 2017, 10:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anna Kinberg Batras (M) kursändring är glasklar, skriver Jesper Bengtsson.

Foto: Per Pettersson


Ämnen i artikeln:

AlliansenModeraternaSverigedemokraternaNy politisk karta?

REPLIK Maria Abrahamsson, moderat riksdagsledamot, menar i debattartikeln Ingen kan strunta i tredje största partiet att jag vantolkar Moderaternas besked att inleda samtala med Sverigedemokraterna i riksdagen. Att partiet nu med SD:s hjälp är redo att sänka den nuvarande regeringen. Jag fattar ingenting. På vilken punkt har jag vantolkat detta?

Kursändringen är glasklar. För några veckor sedan var det uteslutet för Anna Kinberg Batra att vända sig högerut för att få stöd för sin politik. Nu är detta tvärtom den officiella linjen.

Vantolkningen omfattas i så fall av alla andra partier utom just M. Till och med Sverigedemokraterna uppfattar det som något radikalt nytt. De andra allianspartierna gör det definitivt. Till och med många av hennes egna partikamrater gör det, och flera tidigare ministrar skrev en debattartikel i DN där de förklarade varför det var fel beslut av den nuvarande ledningen. Även väljarna tycks ha vantolkat det hela, om man ska döma av det totala ras Moderaterna nu gjort i opinionsmätningarna.

Abrahamsson har helt rätt i att ett parti måste söka stöd i riksdagen. Det är också helt sant att beslut redan i dag kan gå igenom eftersom SD väljer att stötta dem. Men det är väldig skillnad mellan att få passivt stöd för ett förslag man lägger fram i riksdagen, och att aktivt sitta ned för att söka stöd från ett parti. I det första fallet för man sin egen politik rakt av, i det andra fallet kompromissar man.

Alla partier kan förstås göra ett val vilka andra partier man ska samarbeta med. Man kan välja ett högerextremt, främlingsfientligt parti. Om man vill. Men det finns också andra vägar.

Så pröva en sak nu, Maria Abrahamsson och ni andra inom Moderaterna, som desperat försöker försvara varför ni släppt in ett parti med färska nazistiska rötter i stugvärmen. Ställ er framför en spegel och fråga er själva om det möjligen är ni som vantolkat innebörden av det beslutet.

Jesper Bengtsson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev