Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Genusblind Fridolin kan inte heller vara kvar

Gröna kvinnor ser hur den feministiska fernissan krackelerar i regeringen. Det ställs högre kompetenskrav på kvinnor som vill ha inflytande än på män, historien upprepar sig och genusforskning bekräftar att så är fallet. Detta drabbar nu även Åsa Romson.

Publicerad: 12 maj 2016, 13:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Om Miljöpartiets kongress väljer att byta språkrör uppmanar Gröna kvinnor kongressen att byta båda rören.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietFeminismGustav Fridolin

Åsa Romson anses inte kunna kommunicera politik, hon talar för fort, använder svåra ord och ger för breda bilder samt har svårt att komma till sak, säger hennes belackare. Det vill säga hon är ivrig att berätta, lyfter fram helheten därför att miljöfrågor är komplexa och hör ihop med strukturer i vårt samhälle, och det ställer i sin tur krav på att den som lyssnar är miljö- och samhällsmedveten. Nu är det inte så, generell miljökompetens är fortfarande en bristvara. Åsa är sakkunnig och resultatinriktad. Hon borde haft en stab kring sig som hjälpt henne med kommunikation, förenklat och förtydligat budskap.

Gustav Fridolin, som föreslås av Miljöpartiets riksvalberedning att sitta kvar som språkrör, har de senaste veckorna virrat in sig i obegripligheter. Det som Gröna kvinnor ser som allvarligast är att han sagt sig inte förstå att kvinnor inte gillar att män behandlar kvinnor och män olika. Samtidigt som han menar att alla ska behandlas lika. Det är skillnad mellan det privata och att företräda Miljöpartiet officiellt, det borde en ledare för ett parti förstå. En minister är en förebild.

Faktum är också att båda språkrören, i olika sammanhang, inte stått eller står upp för regeringens politik, det är mycket allvarligt och underminerar både förtroendet för Miljöpartiet och för hela regeringen. Om rören inte kan ställa upp på regeringsbeslut är det rimliga att lämna regeringssamarbetet, men det har språkrören tydligt deklarerat att de inte vill, för då blir allt sämre, oklart vad. Gustav Fridolin har också varit tydlig med att han kan vara kvar som rör och minister utan sin under fem år kvinnliga samarbetspart. Där visar Gustav på sin största svaghet, ett bekräftande av sin genusblindhet som inte hör hemma i ett feministiskt parti.

Om Miljöpartiets kongress väljer att byta språkrör uppmanar Gröna kvinnor kongressen att byta båda rören. Detta blir möjligt om Gustav Fridolin själv inser att han bör träda tillbaka, allt annat är gammeldags och unken partipolitik. Om kongressen gör som valberedningen föreslår rekommenderar Gröna kvinnor att Miljöpartiet slutar upp med att hävda att det är ett feministiskt parti. Vi anser att Miljöpartiet de gröna då är precis lika patriarkala som alla andra partier i sitt sätt att prioritera och agera.

Ewa Larsson, ordförande Gröna kvinnor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev