Demokrati
Generaldirektören: ”Ingen otillbörlig påverkan mot valet”
Publicerad: 28 mars 2022, 12:19
Henrik Landerholm, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar. (Arkivbild) Foto: Lars Schröder/TT
Kriget i Ukraina gör att det just nu inte pågår några försök från främmande makt att påverka det svenska valet. Det säger Henrik Landerholm, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar, som dock tillägger: ”Det finns hemskt många hembryggda dumheter.”
Henrik Landerholm leder sedan årsskiftet den nyinrättade Myndigheten för psykologiskt försvar, som bland annat har uppdraget att identifiera, analysera och bemöta otillbörlig informationspåverkan riktad mot Sverige i samband med höstens val.
På ett SNS-seminarium på måndagen slog han fast att Sverige sedan 2015 löpande varit utsatt för påverkan från bland annat Ryssland med avsikt att påverka den fria åsiktsbildningen och debatten inför val. Avsikten har varit att minska förtroendet för politiska ledare, staten, myndigheter och att underblåsa polarisering i olika frågor.
Samtidigt sa han:
– Vår bedömning är att det i dagsläget inte pågår någon någon otillbörlig informationspåverkan från statsaktörer riktad mot genomförandet av det svenska valet.
Det beror inte minst på att en stor del av påverkansapparaterna för desinformation, vilseledning och propaganda just nu är fokuserade på konflikten i Ukraina eller andra intresseområden globalt, enligt Landerholm.
Han underströk dock att detta snabbt kan komma att ändras.
– Resurserna finns för att påverka Sverige under valåret.
Henrik Landerholm poängterade också att en stor del av den felaktiga information som sprids inte kommer från utlandet.
– Det finns hemskt många hembryggda dumheter och konspirationsteorier också.
Myndigheten för psykologiskt försvar arbetar för närvarande med att ge en omfattande lägesbild inför valet. Henrik Landerholm räknar med att den är klar i maj.
LÄS MER: Experten: Så bör kommuner förbereda sig efter hatkampanjen
LÄS MER: Valmyndigheten varnar: Allt fler falska rykten om valfusk