Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Ge Säpo mer resurser att stoppa IS-krigare

Vi uppmanar regeringen att ge säkerhetspolisen, Säpo, större befogenheter och mer resurser, skriver moderater i Kista som är kritiska mot Stockholmsmajoritetens strategi.

Publicerad: 2 juli 2015, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ExtremismStockholmReligionRätt strategi för IS-krigare?

Vi tycker att de rödgrönas beslut i socialnämnden den 19 maj är provocerande. Personer som återvänder från att kriga med IS terrorgrupper borde (om de återvänder till Sverige) ställas inför rätta för att dömas och lagföras, inte gå före skötsamma ungdomar i bostadskön och till jobb.

Vi kan aldrig acceptera att människor värvas till extrema grupper som begår vålds- och terrordåd, oavsett om det är religiösa grupperingar eller våldsbejakande extremism.

Det är hög tid att Sverige tar resorna ner till terrororganisationer på allvar och börjar använda effektivare verktyg för att förhindra att människor ansluter sig till terroristgrupper och deltar i krigsresor.

Vi uppmanar därför regeringen att ge säkerhetspolisen, Säpo, större befogenheter och mer resurser. Det är viktigt att de människor som begår grova brott mot de mänskliga rättigheterna också ställs inför rätta.

Satsa på förebyggande verksamheter, för att minimera rekrytering till terrorgrupper utomlands, som till exempel IS. Vi borde till exempel stödja de organisationer i Järvaområdet, som aktivt jobbar mot rekrytering av ungdomar till krig utomlands.

Islamska förbundet Järva, som fått medel från Allmänna Arvsfonden i år, är exempel på goda krafter som aktivt jobbar mot nya rekryteringar. Islamska förbundet i Järva har haft ett seminarium i våras tillsammans med en Amerikans organisation i Minneapolis, som jobbat framgångsrikt med minimera rekryteringar till terrorgrupper under många år.

Det finns även många andra lyckade exempel i både Europa och USA på framgångsrika projekt som har kommit mycket längre i arbetet med att motverka extremism.

LÄS ÄVEN: ”Strategin ett moraliskt tvivelaktigt hafsverk”

1. Vi förordar att Stockholm ska fokusera på förebyggande åtgärder och på hur vi kan avradikalisera personer och få dem att lämna extremistiska grupper och terrororganisationer.

2. Ta initiativ till att regeringen bör utreda att frånta pass för personer som misstänks för deltagande i krigsresa. Dessutom behövs en utredning om möjligheten till återkallade av medborgarskap vid dubbelt medborgarskap.

3. Stöd olika organisationer i till exempel i Järvaområdet som jobbar mot rekrytering av personer till terrororganisationer utomlands.

4. Ta vara på goda exempel på framgångsrika projekt med många lyckade exempel i både Europa och USA som har kommit mycket längre i arbetet med att motverka islamistisk extremism.

5. Utöka samverkan mellan socialtjänst, polisen, säkerhetspolisen och stadsdelarna.

6. Öka utbildningen och kunskaperna våldsbejakande extremism om i våra skolor, förskolor och fritidsgårdar i förebyggande syfte

LÄS ÄVEN: IS-frågan ingen sandlådelek, rödgrönrosa

Förslaget från majoriteten handlar inte om hur vi ska möta ungdomar som allmänt befinner sig i riskzonen utan om personer som tillhör terrororganisationer som IS och som kan ha medverkat vid omänskliga övergrepp, halshuggningar och skändningar av människor.

Vi behöver förebyggande insatser samtidigt ska det finnas tydliga konsekvenser för de personer som begår brott. Vi behöver i stället ett långsiktigt arbete för att stärka Sveriges förmåga att hantera de nya hoten. Vi ser att allt fler unga personer i Stockholm ytterstad rekryteras av terrororganisationer.

Den rödgröna majoriteten i Stockholm öppnar upp kommunen för att terrorister och krigsförbrytare ska få gå före i bostads- och arbetsmarknadsköer. Vi kan inte acceptera att Stockholm ska premiera de unga som begår våldsbejakande extremism genom att ge dem förtur till såväl bostads- som arbetsmarknadsinsatser.

Det sänder helt fel signaler att införa en gräddfil för IS-krigare samtidigt som skötsamma studenter och ungdomar står i kö i år eller sliter för att få ihop sin första kontantinsats.

Benjamin Dousa, Vice ordförande, Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnd

Bo Sundin, Moderaterna Kista, ledamot i Stockholms kommunfullmäktige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev