Demokrati
Ge hälften av biståndet till kvinnorna
Det svenska biståndet skulle kunna användas mer effektivt, och därmed hjälpa ännu fler. Lösningen är ett jämställt bistånd.
Publicerad: 17 december 2012, 06:34
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Världsbanken bekräftar i en färsk rapport att jämställdhet är en förutsättning för minskad fattigdom och tillväxt. FN:s jordbruksorganisation, FAO, har räknat ut att om kvinnor får möjlighet till självbestämmande och inflytande på samma villkor som män, kan skördarna öka så mycket att 100 miljoner män, kvinnor och barn slipper gå hungriga.
Med andra ord: För att biståndet, som kommer från våra skattepengar, ska bekämpa fattigdom på bästa sätt måste det nå kvinnor.
Biståndsminister Gunilla Carlsson och regeringen har den uttalade ambitionen att biståndet ska fördelas effektivt och ge resultat. Kooperation utan gränser delar den ambitionen, men tycker att det är dags för regeringen att gå från ord till handling. Vägen dit går via ett av biståndspolitikens prioriterade mål; ökad jämställdhet.
Vi är beredda att tillsammans med regeringen och andra biståndsorganisationer bidra konstruktivt till ett jämställt och effektivare bistånd. Vår utgångspunkt för ett sådant samarbete är:
• Utveckla en metod för att mäta hur biståndspengarna fördelas mellan könen.
• Ge det svenska biståndet ett tydligt jämställdhetsmål: Minst hälften av det svenska biståndet ska gå till kvinnor.
Sida, myndigheten som har regeringens uppdrag att fördela det svenska biståndet i världen, konstaterar på sin hemsida att kvinnor i utvecklingsländer investerar dubbelt så mycket som männen i lokalsamhället. Av varje tjänad hundralapp investerar kvinnor 90 kronor i lokalsamhället och den egna familjen. Motsvarande belopp för män är mindre än hälften, 30-40 kronor. Ett rättvist fördelat bistånd ger mer utbildning för barnen, mer mat på bordet och snabbare utveckling.
Sedan 2009 går hälften av Kooperation utan gränsers biståndsmedel i Latinamerika till kvinnor. Vi har nu beslutat att göra detsamma i alla de 25 länder där vi är engagerade. Vi gör det för att vi vill att biståndet ska vara rättvist.
Av världens fattiga är 70 procent kvinnor, och om regeringen på allvar vill bidra till att bekämpa fattigdomen är det nödvändigt att minst hälften av det svenska biståndet når kvinnorna. Det är hög tid att ett av världens mest jämställda länder också skapar ett jämställt bistånd. Det är dags att regeringen förändrar biståndet så att det gör mer nytta och ger bättre resultat.
Anneli Rogeman, vd Kooperation utan gränser
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.